Гірська міська військова адміністрація
Луганська область, Сєвєродонецький район

Охорона здоров'я

МАЄТЕ РІЗКІ ПЕРЕПАДИ НАСТРОЮ, ПОРУШЕННЯ СНУ, ВІДЧУВАЄТЕ ПАНІКУ - ЗВЕРНІТЬСЯ ДО СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ

Під час війни значно збільшилася поширеність ментальних розладів серед населення України. Ментальні розлади – це широкий спектр станів, які впливають на почуття, настрій людини, мислення, щоденне функціонування та здатність комунікувати з іншими.Сюди належить депресія, тривожні розлади, обсесивно-компульсивні розлади, залежності, шизофренія тощо. Як і інші розлади, психічні розлади супроводжуються певними ознаками й піддаються корекції. Якщо ви відчуваєте щось із цього переліку упродовж тривалого часу, то варто звернути увагу не лише на своє самопочуття, а й звернутися по допомогу до фахівця: Уникнення близьких і друзів, втрата інтересу до спілкування Порушення сну та/або харчування Нав’язливі думки та одержимість однією темою. Запущений зовнішній вигляд Складнощі із концентрацією

14:20:32 19.10.2023

Легалізація медичного канабісу може змінити життя важкохворих людей і полегшити його паліативним хворим

Одне з головних завдань Мінсоцполітики – забезпечити українців своєчасною, доступною і  якісною підтримкою, побудувати систему надання соціальних послуг, яка б максимально ефективно допомагала людям, що опинились у біді і не можуть самостійно з нею впоратись. 

08:08:01 17.10.2023

Розбиваємо Міфи Дзвінки сімейному лікарю

Очевидні правила звернення до сімейного лікаря  Сімейний лікар допомагає пацієнтам дбати про їх здоров’я. При необхідності виписує електронні рецепти на направлення, а також - лікарські свідоцтва про смерть. Роль, відведена лікарям первинної медичної допомоги, викликає у пацієнтів багато хибних очікувань про графік роботи та доступність медичних працівників. Розбиваємо міфи.  Найпоширеніші міфи про доступність сімейного лікаря: сімейні лікарі зобов’язані надати свій особистий номер мобільного на вимогу пацієнтів із декларацією, до сімейних лікарів можна звернутись у неробочі дні, а також вони мають видати лікарське свідоцтво про смерть у будь-який час доби. Наголошуємо, все це не є зобов’язаннями лікарів, які надають первинну медичну допомогу.  Тепер офіційно.  Лікар, який надає первинну медичну допомогу, не є лікарем екстреної медичної допомоги, але навіть бригади екстренки працюють позмінно. Ми наголошували на цьому не раз: будь-яка амбулаторія або поліклініка, де працює ваш сімейний лікар, має чітко визначені години роботи. Сімейні лікарі також приймають пацієнтів у визначені години. Кожен заклад із надання первинної медичної допомоги має право організовувати порядок прийому пацієнтів на власний розсуд, з дотриманням вимог чинного законодавства. Тож керівник закладу із надання первинної медичної допомоги може утворити черговий кабінет для обслуговування населення поза годинами прийому пацієнтів сімейними лікарями, а також у вихідні, святкові та неробочі дні. Поцікавтесь заздалегідь у вашій амбулаторії про можливість та правила звернення у вихідні дні! Щодо номеру телефону, то сімейні лікарі не зобов’язані надати свій особистий номер мобільного на вимогу пацієнтів із декларацією. Адже сімейний лікар, терапевт або педіатр надають первинну медичну допомогу під час особистого прийому пацієнтів у закладах ПМД. Лише за певних умов, наприклад, коли стан пацієнта потребує особливої уваги, лікар може прийняти рішення надати таку допомогу дистанційно. Тобто за допомогою мобільного телефону.  Загалом, який номер телефону давати пацієнту - власний чи контакт-центру або рецепції (реєстратури) закладу, лікар вирішує сам. Це його або її право. Але навіть якщо лікар поділився своїм номером телефону із пацієнтом,  вирішувати, в які години відповідати на повідомлення чи дзвінки - безумовне право медичного працівника.  Щодо термінової необхідності отримати лікарське свідоцтво про смерть. Сімейний лікар вночі має законне право відпочивати та не має відповідати на телефонні дзвінки, не має виїжджати вночі на факт реєстрації смерті. І загалом виїзд проводиться лише за умови відсутності загроз життю та здоров’ю медичного працівника (детальніше про те, хто і в яких випадках видає лікарське свідоцтво про смерть можна прочитати тут ). Попри всю невідкладність ситуації - майте повагу та терпіння до роботи сімейного лікаря. 

14:30:38 16.10.2023

Триває робота над законопроектом з реформування МСЕК в Україні

Триває робота над законопроектом, який має на меті удосконалити наявне законодавство, провести реформування МСЕК, а також ввести термін особи з обмеженим рівнем функціонування, що використовується в Міжнародній класифікації функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я (МКФ).

15:14:52 12.10.2023

МОЗ реалізувало чверть запланованих заходів для створення в Україні безбар’єрного простору

Повернути людей з обмеженням функціонування до повноцінного активного життя – пріоритетне завдання МОЗ. Для того, щоб реалізувати свій потенціал, людина має жити у безбар’єрному середовищі, яке наразі комплексно впроваджується за наступними напрямами: фізичний, цифровий, суспільний та освітній.  МОЗ у рамках реалізації плану заходів на 2023-2024 роки на виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні уже реалізувало чверть запланованих заходів, за іншими – також триває активна робота.

12:24:24 07.10.2023

Хто і коли може призначати антидепресанти, і чому приймати їх – не прояв слабкості

Якщо сильно болить зуб, уже немає бажання «перечекати, що само мине», й ми йдемо до стоматолога. Приймання антибіотика за призначенням лікаря після видалення зуба – також не викликає заперечень. Поратися з можливою інфекцією самостійно чи перетерпіти гарячку вольовим зусиллям пацієнти не хочуть – і правильно роблять. Та коли йдеться про психічне здоров’я й антидепресанти – теж хвороби та ліки – починаються складнощі. Хтось вперто не хоче йти до лікаря, хтось чинить спротив ідеї «пити препарати, що діють на мозок». Тож розберімося, хто і коли може призначити антидепресанти, чому інколи без них не впоратися, і чому їх пити – не страшно.

12:22:47 07.10.2023

Як проводити первинну обробку ран

В умовах воєнної агресії ризик поранення є дуже високим. Якою має бути послідовність дій у разі отримання колотої, різаної чи вогнепальної рани кінцівок?

12:21:24 07.10.2023

Надлишкова вага у дітей. Як розрахувати масу тіла та чому це важливо?

Надлишкова вага у дітей та підлітків – проблема, що має непокоїти як батьків, так і лікарів. Все частіше зайві кілограми стають причиною появи проблем, які раніше вважалися проблемами дорослих: цукровий діабет, високий тиск тощо. Крім того, надлишкова вага у більшості випадків впливає на самооцінку, може призвести до підвищення тривожності і навіть – розвитку депресії.

12:10:28 07.10.2023

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь