Гірська міська військова адміністрація
Луганська область, Сєвєродонецький район

Земельні відносини

Проект Закону про лібералізацію ринку земель та земельних відносин

Міністерство аграрної політики та продовольства України надіслало на погодження до ДРС проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо лібералізації ринку земель та земельних відносин».

13:14:56 02.01.2024

Договір про спільну діяльність. Аналог договору оренди чи пастка для учасників земельних відносин?

Договори про спільну діяльність є розповсюдженим явищем серед учасників земельних відносин, однак варто розібратись чи доцільно укладати даний вид договору при передачі земельної ділянки у користування. У випадку укладення договору про спільну діяльність який фактично приховує інший вид договору – договір оренди землі, що має свою специфіку та свої особливості і як наслідок така підміна понять може привести до небажаних неприємностей і навіть до визнання судом недійсним такого договору.

14:05:09 29.12.2023

Суборенда землі: з чого почати?

Укладання договору суборенди майна є важливою та корисною процедурою для багатьох бізнесів і просто фізичних осіб. Суборенда передбачає передачу права користування землею, отриманої в оренду, третій стороні на певних умовах. Цей вид договору має свої особливості та специфіку, але головне – дотримання процедури передачі земельної ділянки від орендаря суборендарю.

14:29:06 26.12.2023

Чи може орган місцевого самоврядування визнати недійсним державний акт про право власності на землю?

У постанові КЦС Верховного Суду від 07 грудня 2023 в справі № 278/330/14-ц розглянуто питання про визнання договору купівлі-продажу земельної ділянки недійсним, витребування земельної ділянки та усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою.

14:26:37 26.12.2023

Чи можуть два об'єкти нерухомого майна мати однакову адресу?

Міністерством юстиції України розглянуто лист виконавчого комітету однієї з міських рад щодо надання роз’яснення стосовно проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, реєстрацію яких проведено до 1 січня 2013 року відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, присвоєння адреси закінченому будівництвом об’єкту та в межах компетенції повідомляється.

12:16:47 20.12.2023

Щодо продажу на торгах ділянок, конфіскованих за рішенням суду у власність держави

Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру розроблено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо продажу на земельних торгах земельних ділянок, конфіскованих за рішенням суду у власність держави», метою якого є врегулювання питання забезпечення виконання Держгеокадастром вимог статті 145 Земельного кодексу України в частині продажу на земельних торгах земельних ділянок, які були конфісковані за рішенням суду, якщо відповідно до закону власники земельних ділянок зобов’язані їх відчужити протягом певного строку, але земельні ділянки не були відчужені ними протягом такого строку, та удосконалення процедури подання позовів про конфіскацію земельних ділянок у випадках, передбачених Земельним кодексом України.

20:12:22 18.12.2023

Контроль за використанням земель у громадах: пояснення щодо виконання повноважень від експертів Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

27 листопада набрав чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 04 вересня 2023 року №1625 «Про затвердження уніфікованої форми акта, що складається за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері використання та охорони земель, та інших форм розпорядчих документів» (далі – Наказ). Експерти Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» пояснили, які у зв'язку з цим повноваження мають громади з контролю за використанням земель.

20:06:17 18.12.2023

Про роботу у геопорталі Національної інфраструктури геопросторових даних

У зв’язку із тимчасовою окупацією Гірської громади та втратою документів земельного фонду, виникає нагальна потреба у проведенні інвентаризації земель сільськогосподарського призначення.

14:15:55 18.12.2023

Механізми безоплатної приватизації земельних ділянок в умовах воєнного стану

Безоплатна передача земельних ділянок громадянам в умовах воєнного стану протягом минулого (2022 року) зазнавала декількох етапів змін, про які ми неодноразово висвітлювали інформацію у власних публікаціях.

14:10:57 15.12.2023

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь