Роман Масевич із Делятина, що на Івано-Франківщині, після служби в Збройних силах України повернувся до підприємництва, щоб реалізувати мрію про власну сироварню
Після демобілізації за станом здоров’я ветеран вирішив повернутися до підприємництва. Ще у 2020 році він придбав перших сім овець. А тепер вирішив зайнятися вівчарством ґрунтовно і навіть створити власну сироварню та виготовляти традиційну гуцульську бриндзю.
Зараз його отара налічує майже 70 овець, 20 з яких він придбав за кошти гранту від Український ветеранський фонд Мінветеранів. За словами пана Романа, без цієї фінансової підтримки реалізацію мрії довелося б відкласти, адже молочні вівці дуже дорогі.
Охороняють отару ветерана спеціально навчені собаки породи алабай. До того ж пасуться вівці на території, оточеній електронним пастухом — електроогорожею, що захищає їх від бродячих собак. Пан Роман розповідає, що коли пішов на війну, його отара неодноразово зазнавала нападів собак. Водночас, зазначає ветеран, з вівцями менше клопотів, ніж з іншою худобою. Звісно, вівці потребують простору для випасу та свіжого повітря, однак все це є у Делятині.
Наразі робота над створенням сироварні триває, чоловік уже замовив холодильне обладнання. У реалізації мрії пану Роману допомагає його 21-річний син. Ветеран також став членом Асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів, що дозволить йому продавати бриндзю до Європи після проходження ретельної перевірки спеціальною комісією.
Детальніше читайте у каруселі.
За інформацією Українського ветеранського фонду Мінветеранів.