Гірська міська військова адміністрація
Луганська область, Сєвєродонецький район

Чи можна продати орендовану земельну ділянку?

Дата: 19.07.2024 09:35
Кількість переглядів: 26

На сьогоднішній день, земельну ділянку сільськогосподарського призначення можна продати, навіть якщо вона перебуває в довгостроковій оренді у фермерів або агрохолдингів, тому наявність оренди жодним чином не забороняє власнику продавати свою землю. Земля все одно належить власнику і він може розпоряджатися нею, як захоче. Але оренда передбачає наявність переважного права орендаря на купівлю землі, тому зобов’язує власника вчиняти певні юридичні дії, які мають дуже важливе значення, щоб потім орендар не звертався до суду про порушення свого переважного права.

Переважне право купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення реалізується за умови, що орендар сплачує ціну, за якою здійснюється продаж земельної ділянки, а в разі продажу на аукціоні - якщо його пропозиція є рівною пропозиції, що є найбільшою із запропонованих учасниками аукціону (земельних торгів), а також виконує всі інші умови договору купівлі-продажу, встановлені продавцем.

 

Якщо власник орендованої землі захоче її продати, то він повинен не пізніш як за два місяці до дня укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки звернутися до нотаріуса для реєстрації наміру щодо продажу земельної ділянки у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. В свою чергу нотаріус зобов’язаний протягом трьох робочих днів повідомити про такий намір орендаря цінним листом з описом вкладень та повідомленням про вручення або особисто під розписку.

Орендар вважається таким, що відмовився від свого переважного права купівлі с/г ділянки, якщо протягом місяця з дня, коли був належним чином повідомлений нотаріусом про намір продажу земельної ділянки, він:

  • не повідомив належним чином нотаріуса про бажання скористатися переважним правом шляхом подання нотаріусу заяви, справжність підпису на якій засвідчується нотаріально;
  • відмовився від укладення договору купівлі-продажу с/г ділянки;
  • не з'явився у призначені день і час для укладення договору (за умови отримання повідомлення про вручення суб’єкту переважного права повідомлення про призначення дати та часу укладення договору купівлі-продажу або повідомлення про відмову від отримання такого повідомлення або якщо повідомлення повернуто нотаріусу у зв’язку із закінченням встановленого строку зберігання).

Тільки у разі якщо орендар не скористався своїм переважним правом купівлі земельної ділянки або надав відмову, то договір купівлі-продажу земельної ділянки може бути укладений з третьою особою.

Висновки: Таким чином, власник може продати орендовану земельну ділянку, але з дотриманням переважного права купівлі такої земельної ділянки. Тому важливо пам’ятати як не порушити умови купівлі-продажу землі: -якщо ділянка буде продана з порушенням переважних прав, то особи, які мають переважні права, зможуть у судовому порядку перевести на себе права та обов'язки покупця ділянки. -якщо ділянку придбає особа, яка не має відповідного права то ділянка буде конфіскована. Далі вона буде примусово продана на земельних торгах, а виручені гроші будуть повернуті її колишньому власнику.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь