Гірська міська військова адміністрація
Луганська область, Сєвєродонецький район

Молодь Луганщини підтримує відзначення 8 травня, як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років. Результати опитування

Дата: 13.05.2024 09:57
Кількість переглядів: 37

Луганський обласний молодіжний центр провів онлайн опитування молоді Луганщини, щоб зрозуміти чи підтримують вони відзначення 8 травня, як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років.

 Цього року в Україні вперше відзначали День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років. Це державне свято встановлене Верховною Радою України замість Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня, яке припадало в один день з радянським Днем перемоги.

 Респонденти – віком від 19 до 35+ років. Щодо статі – опитування пройшли порівну чоловіків та жінок.

Зокрема запитували думки щодо перемоги у Другій світовій війні, як саме треба відзначати цю дату та чи потрібно поглиблювати знання молоді, зокрема про роль УПА. До того ж цікавилися, чи необхідно переглянути ставлення до пам’ятників героям Другої світової війни на території України.

Більшість опитуваних вважають доречним відзначати 8 травня як День пам’яті про загиблих у війні, також невеликий відсоток зазначив, що необхідно святкувати цю дату масштабно та урочисто.

Молодь Луганщини розділилася у думках щодо того, як наразі сприймається перемога у Другій світовій війні. Частина опитуваних відповіла, що суспільство вважає її перемогою світової антигітлерівської коаліції над фашизмом, інша думає, що досі вважається: перемога була за радянськими людьми й війна була «вітчизняна». При цьому молодь підкреслює, що така думка в основному панує серед старшого покоління.

Також більшість респондентів вважають, що необхідно проводити більше роз’яснювальної інформації серед молоді щодо історичних подій Другої світової війни, зокрема про роль УПА. Проте є відповіді, що українці й так знають: воїни Української повстанської армії були борцями за незалежність України.

Щодо питання пам’ятників більшість людей вважають, що потрібно розділяти на ті, що присвячені перемозі у Другій світовій війні від тих, що є символом радянської окупації. Крім того, невеликий відсоток молоді вважає необхідним вирішувати долю кожного пам'ятника окремо з огляду на історичний контекст та бажання місцевих мешканців.

Загалом з опитування можна зробити висновок, що радянські наративи не впливають на думку молоді Луганщини, і вони підтримують відзначення 8 травня як День пам’яті.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь