Гірська міська військова адміністрація
Луганська область, Сєвєродонецький район

СОЦІАЛЬНА ПОСЛУГА СУПРОВОДУ ПІД ЧАС ІНКЛЮЗИВНОГО НАВЧАННЯ

Дата: 04.09.2023 10:14
Кількість переглядів: 53

Соціальна послуга супроводу під час інклюзивного навчання - це комплекс заходів, спрямованих на забезпечення повної та ефективної участі отримувача соціальної послуги в освітньому процесі, шляхом надання підтримки та допомоги в пересуванні, самообслуговуванні, комунікації, харчуванні, орієнтації у просторі, а також на забезпечення безпеки в приміщенні, на території закладу освіти, на іншій території під час екскурсій, навчальних поїздок, інших заходів, передбачених освітнім процесом.

Мета супроводу під час інклюзивного навчання – забезпечення повної та ефективної участі дитини в освітньому процесі.

КОМУ НАДАЄТЬСЯ СОЦІАЛЬНА ПОСЛУГА 
Дітям з особливими освітніми потребами, які відповідно до висновку про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку особи, наданого інклюзивно-ресурсним центром, потребують супроводу в закладах дошкільної освіти та закладах освіти, які забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти.

ХТО НАДАЄ СОЦІАЛЬНУ ПОСЛУГУ 
Соціальний робітник або фізична особа-підприємець, який/а безпосередньо здійснює заходи, що складають зміст соціальної послуги, та пройшов/ла відповідне навчання (асистент дитини (учня).

ЯКІ ОСНОВНІ ЗАХОДИ СКЛАДАЮТЬ ЗМІСТ СОЦІАЛЬНОЇ ПОСЛУГИ:
▪️ Допомога в самообслуговуванні;
▪️ Підтримка у спілкуванні та комунікації з дітьми, педагогами та іншими особами;
▪️ Організація харчування та допомога у прийнятті їжі;
▪️ Організація пересування та допомога під час пересування;
▪️ Спостереження за станом здоров’я, допомогу в проведенні необхідних процедур;
▪️ Допомога під час занять у гуртках, секціях, клубах, культурно-освітніх, спортивно-оздоровчих, науково-пошукових об’єднаннях на базі закладів освіти;
▪️ Допомога під час ігрової діяльності для дітей дошкільного віку, інших видів діяльності під час освітнього процесу;
▪️ Допомога під час здійснення рухової активності;
▪️ Організація денного відпочинку (сну) у закладах дошкільної освіти.

Зміст та обсяг соціальної послуги для кожного отримувача соціальної послуги визначаються ІНДИВІДУАЛЬНО залежно від ступеня індивідуальної потреби отримувача соціальної послуги та зазначаються в індивідуальному плані. 

ЯКІ ОСОБЛИВОСТІ НАДАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ПОСЛУГИ?!

Соціальна послуга надається впродовж навчального року у будівлі, споруді, приміщенні закладів освіти, де навчається отримувач соціальної послуги, мають відповідати вимогам доступності, визначеним державними будівельними нормами і стандартами, принципам універсального дизайну та/або розумного пристосування, на іншій території під час проведення заходів у рамках освітнього процесу. 

Соціальна послуга надається із урахуванням відповідності індивідуальних потреб дитини та статі асистента дитини (учня) (за погодженням із батьками / іншими законними представниками дитини).

‼ ВАЖЛИВО ‼
Асистент дитини (учня) НЕ Є педагогічним працівником та НЕ ПРИЗНАЧАЄТЬСЯ на посаду керівником закладу освіти, а лише МОЖЕ БУТИ ДОПУЩЕНИЙ ним до освітнього процесу відповідно до діючого законодавства.

Після  укладання договору, проходження медогляду та інформування про правила поведінки у школі, асистент дитини офіційно має безперешкодний доступ до освітнього процесу в школах та дитячих садках.

Детально про ДЕРЖАВНИЙ СТАНДАРТ СУПРОВОДУ ПІД ЧАС ІНКЛЮЗИВНОГО НАВЧАННЯ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0072-22#Text 

 

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь