Гірська міська військова адміністрація
Луганська область, Сєвєродонецький район

Стан в енергосистемі України

Дата: 28.08.2023 15:19
Кількість переглядів: 99

Вчора, 27 серпня, вечірній максимум споживання був на 4 % нижче за літній рекорд;

вчора в енергосистемі були наявні у незначних обсягах експорт та імпорт. Сьогодні, 28 серпня - тільки імпорт;

через бойові дії залишаються знеструмленими 436 населених пункти.

СПОЖИВАННЯ

Споживання продовжує триматись на максимальних за літо позначках. Вчора, 27 серпня, вечірній максимум споживання всього на 4% був нижчим за літній рекорд 21 серпня та на 0,6% нижче за показник минулої неділі. Це все ще дуже багато для енергосистеми, зважаючи на обмежені через пошкодження та ремонти можливості електростанцій з виробництва електроенергії.

ЕКСПОРТ/ІМПОРТ

Сьогодні відбувається імпорт електроенергії зі Словаччини з 16:00 до 24:00. Максимальна потужність в окремі години 336 МВт. Експорт сьогодні відсутній.

Вчора, 27 серпня, імпорт зі Словаччини та Молдови був присутній в енергосистемі з 14:00 до 23:00, загальним обсягом 3300 МВт-год, в окремі години до 350 МВт. Також вчора в денні години з 10:00 до 14:00 був наявний експорт з України до Словаччини загальним обсягом 200 МВт-год, до 50 МВт в окремі години, та з України до Молдови загальним обсягом 4 МВт-год, до 2 МВт в окремі години.

Одночасна наявність в енергосистемі імпорту та експорту є нормальним ринковим явищем. У вечірні години споживання в Україні виходить на добовий максимум і енергосистема, через зменшенні можливості власних електростанцій, які відновлюються після ракетних атак та готуються до опалювального сезону, потребує імпорту електроенергії з Європи.

Водночас у денні години, коли активне сонце, а споживання менше, ніж ввечері, особливо на вихідних, виникає надлишок електроенергії в системі. Накопичувати її неможливо, тому виходів два: вимикати сонячні електростанції або експортувати електроенергію. Більш детально про те, як можна одночасно й імпортувати, й експортувати електроенергію читайте за посиланням у першому коментарі.

МАГІСТРАЛЬНІ МЕРЕЖІ

Вчора, 27 серпня, дією захисту відключались 2 повітряні високовольтні лінії у північному та західному регіонах. Відключень споживачів не було. Сьогодні вранці дією захисту відключалась одна з міждержавних ліній, знеструмлювалась частина споживачів у Вінницькій області. Через 9 хвилин всі споживачі були заживлені.

МЕРЕЖІ ОБЛЕНЕРГО

Станом на ранок через бойові дії та з інших причин знеструмлено 436 населених пункти. Через обстріли росіянами є пошкодження у мережах на Донеччині, Харківщині, Херсонщині, Сумщині, Чернігівщині та Запоріжжі. Відновлення живлення відбувається за безпекової ситуації та з дозволу військових.

РЕМОНТИ

Відновлено частину обладнання ще на одній підстанції у південному регіоні. Це підвищило надійність передачі електроенергії магістральними мережами по одній з областей. Роботи продовжуються для повного відновлення функціонала підстанцій.

ВИРОБНИЦТВО ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ

Тривають масштабні ремонти на інших електростанціях, а також у планових ремонтах – частина атомних енергоблоків. Це суттєво обмежує можливість забезпечувати зростаюче споживання, особливо у вечірні години.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь