Гірська міська військова адміністрація
Луганська область, Сєвєродонецький район

Маленькі діти ще не вміють давати раду своїм почуттям, тому негативні емоції та незадоволені потреби часто можуть знаходити вихід у вигляді агресивних дій

Дата: 18.07.2023 16:09
Кількість переглядів: 63

Агресія може проявлятися вербально – в образливих словах, криках, дражнилках тощо та тактильно, у діях – битті, штовханні, кусанні.



Злість часто виростає з відчуття небезпеки і може бути контрфобічною поведінкою. Проявити злість легше, ніж усвідомити страх. Вона також може бути проявом безсилля, розчарування, почуття провини. Причому дитину можуть образити в школі, а агресію вона може спрямувати на бабусю, молодшого братика чи сестричку.

Дорослим складно витримати прояви агресії дитини. Але нам важливо відчути, що стоїть ЗА нею, щоб впливати на її причину, а не тільки на прояв. Разом із дитиною важливо усвідомлювати, після чого у неї виникає агресивна реакція, пояснювати, що злість як емоція корисна, вона допомагає нам захиститися. А ось її прояви – свою поведінку – ми можемо обирати, і вона має бути такою, щоб не нашкодити собі та іншим.

Спробуйте допомогти дитині усвідомлювати, де саме злість відчувається у тілі, та як вона відчуває, що ось-ось вибухне, як вулкан. Можна запропонувати певні ігри та заняття, які дозволяють «випустити пару». 

Приклади таких ігор – від дитячої та сімейної психологині Світлана Ройз – на ілюстраціях до посту. Більше вправ для вгамування агресії можна знайти за посиланням.

Матеріал підготовлено в межах впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? за ініціативою Олена Зеленська.

 

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь