Гірська міська військова адміністрація
Луганська область, Сєвєродонецький район

Як отримати земельну ділянку учаснику бойових дій

Дата: 13.07.2023 12:30
Кількість переглядів: 9526

Законодавством України передбачено систему пільг для учасників бойових дій та осіб, прирівняних до них, зокрема, це стосується і надання земельних ділянок.   

Відповідно до статті 12 (пункт 14) Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»  учасникам бойових дій надаються, серед інших,  такі пільги: першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва.

Надання у власність земельних ділянок здійснюється у порядку, визначеному статтею 118 Земельного кодексу України, за умови, що учасник бойових дій не скористався своїм правом на безоплатне отримання у власність земельної ділянки та надав відповідний документ, що посвідчує його участь в антитерористичній операції (посвідчення, довідка, наказ тощо).

          Виникає запитання, а як отримати землю убд?

          Земельна ділянка надається у власність на підставі Земельного кодексу України. Умовою передачі земельної ділянки у власність є те, що особа не скористалася правом безоплатної приватизації землі. Крім того, військовослужбовець повинен подати документ, який підтверджує, що він дійсно брав участь в захисті нашої держави. Це може бути наказ, довідка, посвідчення убд або ж інший документ.

         Статтею 121 Земельного кодексу України передбачені такі розміри цих ділянок:

  • для ведення садівництва — не більше 0,12 га;
  • для ведення особистого селянського господарства — не більше 2,0 га;
  • для будівництва й обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах — не більше 0,25 га, в селищах — не більше 0,15 га, в містах — не більше 0,10 га;
  • для індивідуального дачного будівництва — не більше 0,10 гектара.

       Розташування земельної ділянки не залежить від місця реєстрації особи, яка має право на її виділення. Мешканцю столиці, де з вільною землею явно будуть проблеми, можна просити виділити земельну ділянку у будь-якому іншому місці.

Військовослужбовці, які мають намір отримати безоплатно земельну ділянку у власність повинні звернутися з відповідним клопотанням до органу виконавчої влади або місцевого самоврядування. який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 Земельного кодексу України.

  • Слід звернути увагу, що в клопотанні обов’язково треба зазначити цільове використання землі та її приблизні розміри. Також, додаються графічні матеріали землі.
  • Клопотання розглядається протягом одного місяця. Надалі відповідний орган надає дозвіл на розробку проєкту землеустрою чи відмовляє в цьому.
  • Сам проєкт розробляється організацією, яка має право здійснювати такі роботи. Щодо строків виконання роботи, то сторони домовляються між собою.
  • Проєкт землеустрою погоджується з Державним земельним агентством України.
  • Орган виконавчої влади або місцевого самоврядування після отримання вже погодженого проєкту приймає рішення про його затвердження протягом двох тижнів.

Потім треба звернутися в Центр надання адміністративних послуг до державного реєстратора для того, щоб зареєстрували землю та надали витяг з земельного кадастру.

  • Заява розглядається протягом чотирнадцяти днів.
  • Відомості до державного кадастру вносяться на безоплатній основі.
  • Витяг містить інформацію про кадастровий номер земельної ділянки.
  • Право власності на землю може виникнути лише після його реєстрації у відповідному реєстрі.
  • Міські, селищні, сільські ради передають землю у власність з комунальної власності.
  • Витяг із земельного кадастру;
  • Квитанція про сплату реєстрацію власності.

     Звертаємо Вашу увагу, що під час дії воєнного стану земельні відносини регулюються з урахуванням таких особливостей, зокрема, безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із  землеустрою з  метою такої безоплатної передачі, розроблення такої документації забороняється. Положення цього підпункту не  поширюються на  безоплатну передачу земельних ділянок у приватну власність власникам розташованих на таких земельних ділянках об’єктів нерухомого майна (будівель, споруд), а також на безоплатну передачу у приватну власність громадянам України земельних ділянок, переданих у користування до набрання чинності цим Кодексом (п.п. 5 п. 27 розд. Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України).

          Також повідомляємо, що до порядку денного поточної дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання, яка завершиться в липні цього року, внесений проєкт Закону «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо відновлення прав деяких категорій громадян на приватизацію земельних ділянок під час дії правового режиму воєнного стану на території України» № 8366−1.

          Змінами до розділу «Перехідні положення» Земельного кодексу України пропонується відновити право на безоплатну передачу земельних ділянок у приватну власність зокрема для громадян України, які відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» визнаються учасниками бойових дій та особами, прирівняними до них, та відповідно до статті 12 (пункт 14) Закону України мають право на першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва та городництва.

         Отже, найближчими часом стане зрозумілим, чи зможуть скористатися своїм правом на отримання землі три визначені Законом пільгові категорії - учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та члени сімей загиблих — ще до перемоги над загарбниками, чи очікуватимуть до кінця війни, як решта громадян.

         У будь-якому разі варто знати алгоритм, за яким доведеться отримувати земельну ділянку у власність.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь