Гірська міська військова адміністрація
Луганська область, Сєвєродонецький район

Ведення сільськогосподарської діяльності на тимчасово окупованих територіях

Дата: 10.07.2023 16:10
Кількість переглядів: 124

Ведення сільськогосподарської діяльності на тимчасово окупованих територіях. Обов’язок здійснити перереєстрацію місцезнаходження суб’єктів господарювання, розташованих на тимчасово окупованих територіях України.

          Суб’єктам господарювання, які зареєстровані в Україні,  заборонено здійснення будь-якої господарської діяльності у співпраці з окупаційною владою та будь-якими резидентами держави-агресора.

         Згідно діючого у воєнний час законодавства, якщо суб’єкт господарської діяльності України не дотримується умов реалізації сільськогосподарської продукції, виникає кримінальна відповідальність за співпрацю з державою-агресором, її окупаційною адміністрацією та/або її збройними чи воєнізованими формуваннями у військовій, політичній, інформаційній, адміністративній, господарській та трудовій сферах, встановлена статтею 111-1 Кримінального кодексу України «Колабораційнадіяльність».

          Фермерські господарства, сільськогосподарські підприємства на окупованих територіях області є суб’єктами господарської діяльності, які зареєстровані в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб,  фізичних  осіб – підприємців та громадських формувань. Крім того, сільськогосподарськими товаровиробниками є і фізичні особи – власники/орендарі земельних ділянок, що здійснюють вирощування продукції без реєстрації господарської діяльності.

Таким чином, заборонено здійснення суб’єктами господарювання, які зареєстровані в Україні, будь-якої господарської діяльності у співпраці з окупаційною владою та будь-якими резидентами держави-агресора.

         Згідно з абз. 1 ч. 1 ст. 13 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» здійснення господарської діяльності юридичними особами, фізичними особами - підприємцями та фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, місцезнаходженням (місцем проживання) яких є тимчасово окупована територія, дозволяється виключно після зміни їхньої податкової адреси на іншу територію України.

         Абзацом 2 ч. 1 ст. 13 цього Закону передбачено, що правочин, стороною якого є суб’єкт господарювання, місцезнаходженням (місцем проживання) якого є тимчасово окупована територія, є нікчемним. На такі правочини не поширюється дія положення абзацу другого ч. 2 ст. 215 Цивільного кодексу України.

        Отже, законом встановлено заборону на здійснення суб’єктами господарювання діяльності, якщо їхньою юридичною адресою було визначено тимчасово окуповану територію України.

        Одночасно, відповідальність за співпрацю з суб’єктами господарювання, які не здійснили перереєстрацію, несуть й їхні контрагенти, адже вони вступають у правовідносини, які за законом з самого початку взаємодії вважаються нікчемними.

          06.02.2022 Кабінетом Міністрів України було прийнято постанову № 1364 «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» (далі – Постанова № 1364), яка набула чинності 25 грудня, та згідно з якою перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією (далі - Перелік) було передано Мінреінтеграції.

           27.12.2022 р. набув чинності наказ Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309 «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією» (далі – Наказ № 309). Тобто створено передумови для виконання вимог закону, а отже, усі суб’єкти господарювання, які знаходяться у Переліку, у т.ч. тимчасово окуповані з 24.02.2022, мають вжити заходів з перереєстрації юридичних адрес на підконтрольну територію України для того, щоб продовжувати свою діяльність на законних підставах.

            Речові права на нерухоме майно, включно і земельні ділянки на тимчасово окупованій території

      Міністерство фінансів України у листі від 09.12.2020 р. № 41020-01-10/38057 наголосив, що за державою Україна, АР Крим, територіальними громадами, у т. ч. територіальною громадою міста Севастополя, державними органами, органами місцевого самоврядування та іншими суб'єктами публічного права зберігається право власності й інші речові права на майно, зокрема й на нерухоме майно, включно із земельними ділянками, розташованими на тимчасово окупованій території.

           Відповідно до статті 11 Закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України” на тимчасово окупованій території право власності охороняється згідно із законодавством України

          Будь-які органи, їх посадові особи та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом.

          Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

          За фізичними особами, незалежно від набуття ними статусу біженця чи іншого спеціального правового статусу, підприємствами, установами, організаціями зберігається право власності та інші речові права на майно, у тому числі на нерухоме майно, включаючи земельні ділянки, що знаходиться на тимчасово окупованій території, якщо воно набуте відповідно до законів України. 

         Сплата податків за земельні ділянки, що знаходяться на тимчасово окупованій території

          Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» №2120 від 15.03.2022 року передбачає особливості справляння податку під час дії воєнного стану.

         Так, відповідно до пункту 69.14 вищезазначеного Закону, тимчасово, на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності), за земельні ділянки (земельні частки (паї), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, а також за земельні ділянки (земельні частки (паї), визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди. Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, визначається Кабінетом Міністрів України. 

          Відповідно до підпункту 69.1 Податкового Кодексу України визначено, що у разі відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, …, платники податків звільняються від передбаченої цим Кодексом відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

         Платник податків повинен був не пізніше 30 вересня 2022 року подати заяву про відсутність  можливості  виконувати податкові обов’язки, разом з вичерпним переліком документів (копій документів), інформації, які передбачені Переліком документів, що підтверджують таку неможливість до ДПС (Наказ Мінфіну від 29.07.2022 р. №225).

         А відповідно до підпункту 129.9.7 визначено, що пеня не нараховується, а нарахована пеня підлягає анулюванню у випадку вчинення діяння (дії або бездіяльності) особою внаслідок введення воєнного, надзвичайного стану.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь