A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гірська міська військова адміністрація
Луганська область, Сєвєродонецький район

Міндовкілля пропонує удосконалити процедуру екологічного аудиту

Дата: 09.05.2023 09:44
Кількість переглядів: 63

Міндовкілля підготувало пропозиції до законопроекту №6349 про внесення змін до деяких Законів України щодо удосконалення процедури проведення екологічного аудиту. Законопроєкт наразі перебуває на розгляді у Верховній Раді України.

 

Закон України «Про екологічний аудит» був схвалений у 2004 році. Наразі деякі його положення є застарілими й не відповідають чинному законодавству. У 2021 році Міндовкілля розробило і подало до Верховної Ради України законопроєкт №6349 про удосконалення процедури проведення екологічного аудиту. 

 

Документ вже пройшов громадське обговорення та не містить положень, які могли б обтяжувати суб’єктів господарювання. Він зокрема визначає підстави проведення обов’язкового екологічного аудиту для об’єктів або видів діяльності з підвищеною екологічною небезпекою, а також забезпечує ефективні механізми здійснення екоаудиту.

 

Згідно з нормами законопроєкту, замовник до укладення договору та погодження виконавця екологічного аудиту має повідомити суб’єкта екоаудиту про вибір виконавця. Крім того, проведення екологічного аудиту повинно виконуватися без перешкод для господарської діяльності. 

 

На сьогодні Міндовкілля  пропонує доповнити законопроєкт положеннями щодо процедури проведення спеціального екологічного аудиту на об’єктах, які зазнали впливу внаслідок військових дій.

 

Основними пропонованими доповненнями є:

  • визначення терміну “спеціальний екологічний аудит”;
  • можливість проведення спеціального екологічного аудиту на екосистемах та територіальних одиницях, що зазнали впливу внаслідок виникнення надзвичайних ситуацій та/або під час дії воєнного стану;
  • збільшення інструментів для притягнення країни-агресора до відповідальності за нанесення шкоди довкіллю;
  • можливість відбирати проби, здійснювати заміри, фотографування, відеозйомку, в тому числі з літальних апаратів та із застосуванням космічних технологій;
  • проведення спеціального екологічного аудиту з залученням міжнародних експертів та організацій з питань охорони навколишнього природного середовища.

 

“Наразі ми вже зафіксували понад 2300 фактів завдання шкоди довкіллю України російськими загарбниками, а попередня сума збитків сягає майже 2 трильйони гривень. Зміни у процедурі проведення екологічного аудиту дозволять Україні більш якісно фіксувати докази вчинених рашистами злочинів проти довкілля, щоб у майбутньому добитися справедливої компенсації у міжнародних судах”, – зазначила заступниця Міністра Вікторія Киреєва. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь