Гірська міська військова адміністрація
Луганська область, Сєвєродонецький район

Перерахунок пенсії пенсіонерам, які працюють

Дата: 11.04.2023 08:51
Кількість переглядів: 108

Постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2023 №168 «Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році» передбачено проведення з 1 квітня 2023 року чергового перерахунку пенсії особам, які продовжують працювати.

Порядок проведення такого перерахунку пенсій з 1 квітня особам, які продовжують працювати, визначений частиною четвертою статті 42 Закону України від 09.07.2003 №1058 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Починаючи з квітня 2018 року органи Пенсійного фонду України здійснюють такий перерахунок автоматично, без звернення пенсіонерів. Цього року пенсії перерахують особам, які після призначення/ попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати і на 1 березня 2023 року набули 24 місяці страхового стажу.

Право на перерахунок визначає і страховий стаж, набутий у січні – лютому 2023 року.

Перерахунок пенсійних виплат здійснюється за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування на підставі єдиного внеску. З урахуванням того, що страхувальники подають звіти за І квартал 2023 року Реєстру протягом 40 календарних днів після останнього дня звітного кварталу, тобто по 10 травня – автоматичний перерахунок працюючим пенсіонерам проводитиметься після надходження звітів страхувальників за І квартал, без додаткового звернення пенсіонерів.

Порядок проведення перерахунку пенсії без додаткового звернення працюючого пенсіонера затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 18.05.2018 №10-1.

Такий перерахунок проводиться з урахуванням набутого після призначення / попереднього перерахунку пенсії страхового стажу. Якщо пенсіонер набув не менше 24 місяці страхового стажу, та це доцільно, враховується і заробітна плата. Вона обчислюється за періоди, визначені в частині першій статті 40 Закону України№1058. Це або всі періоди страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року по 28 лютого 2023 року, або будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року незалежно від перерв (якщо людина надала такі дані) та всі періоди страхового стажу з 1 липня 2000 року по 28 лютого 2023 року.

При обчисленні пенсії беруть до уваги показник середньої заробітної плати, який був врахований під час призначення / попереднього перерахунку пенсії людини.

Якщо після призначення пенсії пенсіонер працював і одержував меншу заробітну плату страховий стаж, набутий після призначення / попереднього перерахунку, а заробіток, ніж та, з якої було обчислено розмір пенсії, то його врахування зменшить індивідуальний коефіцієнт заробітної плати. Тож у такому випадку враховують тільки залишається без змін.

Сума, на яку збільшується пенсія, в кожного пенсіонера індивідуальна, оскільки залежить від того, який страховий стаж він має, та який заробіток одержував в період роботи.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь