A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гірська міська військова адміністрація
Луганська область, Сєвєродонецький район

До уваги власників земельних ділянок та землекористувачів

Дата: 22.01.2023 18:27
Кількість переглядів: 438

До уваги власників земельних ділянок та землекористувачів про коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель за 2022 рік, зобов’язень щодо сплати земельного податку та орендної плати для юридичних  і фізичних осіб та поданням платником пода

Відповідно до пункту 9 підрозділу 6 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (у редакції Закону України від 30 листопада 2021 року № 1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України  та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень») індекс споживчих цін, що використовується для визначення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель, застосовується із значенням 100 відсотків:

- за 2017–2022 роки – для сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги);

- за 2017–2020 роки – для земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення.

Відповідно, значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель і земельних ділянок за 2022 рік становить: для сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги) – 1,0; для земель і земельних ділянок (крім сільськогосподарських  угідь) – 1,15.

Об'єктом оподаткування земельним податком є земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, і земельні частки (паї), які перебувають у власності. Отже, відповідно до норми ПКУ плата за землю є обов'язковим платежем, який справляють у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності.

Нормою п. 286.2 ПКУ визначено, що платники самостійно обчислюють суму плати за землю щороку станом на 1 січня й не пізніше за 20 лютого поточного року подають до відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Базовим податковим (звітним) періодом для плати за землю є календарний рік. Пунктом 287.3 ПКУ встановлено, що податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене в податковій декларації на поточний рік, платник податку має сплачувати рівними частками за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Звертаємо увагу, що через військову агресію російської федерації проти України до ПКУ внесено зміни (ЗУ № 2120-ІХ) щодо порядку справляння плати за землю (підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ доповнено новими п. п. 69.14 – 69.15) де встановлено, що:

- Тимчасово, на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (земельні частки (паї), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, а також за земельні ділянки (земельні частки (паї), визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди. Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, визначається Кабінетом Міністрів України.

- Тимчасово, за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки, не нараховується та не сплачується загальне мінімальне податкове зобов’язання за земельні ділянки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та/або за земельні ділянки, визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди. Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, визначається Кабінетом Міністрів України.

Водночас, абзацом 13 п.п.69.28.п. 69 підрозд.10 розд. ХХ  ПКУ  встановлено, що перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, та територій, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, визначається Кабінетом Міністрів України. Постановою Кабінету Міністрів України від 06.12.2022  № 1364 «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» (далі - Постанова № 1364) визначено, що перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затверджується Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій за формою згідно з додатком за погодженням з Міністерством оборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій.

На виконання Постанови № 1364, Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України затверджено Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією наказом  від 22.12.2022 № 309 «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 23.12.2022 за № 1668/39004. Наказ  набрав чинності  27.12.2022 року. Таким чином,  зазначеними нормативними документами встановлено, що територія Гірської міської територіальної громади входить до переліку тимчасових окупованих територій  з 23.06.2022р.

Щодо подання  платником податку податкових декларацій з плати за землю, звертаємо увагу, що розділом ХХ, підрозділу 10 ПКУ встановлено:

п.69. Установити, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених у цьому пункті.

п.69.1. {Норми підпункту 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX застосовуються починаючи з 27 травня 2022 року} У разі відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності та/або документів (повідомлень), у тому числі передбачених статтями 39 і 39-2пунктом 46.2 статті 46 цього Кодексу, реєстрації у відповідних реєстрах податкових або акцизних накладних, розрахунків коригування, подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового тощо, платники податків звільняються від передбаченої цим Кодексом відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

ДПС пояснила окремі моменти, пов'язані з поданням платником податку уточнюючих податкових декларацій з плати за землю, у зв'язку з унесенням змін до ПКУ (ЗУ № 2120-ІХ) щодо порядку справляння плати за землю. Зокрема, у відомстві звернули увагу, що оскільки граничний термін подання податкової декларації з плати за землю на 2022 рік припав на 21 лютого 2022 року, то платникам плати за землю за відповідні ділянки в межах визначених територій мають за можливості подати уточнюючі податкові декларації після офіційного оприлюднення такого переліку. Починаючи з березня 2022 року до декларацій потрібно внести зміни щодо зменшення податкових зобов’язань, які були задекларовані до сплати в раніше поданих податкових деклараціях.

Унесено зміни й до п. 129.9 ПКУ, а отже за новою редакцію пп. 129.9.7 ПКУ пеня не підлягає нарахуванню, а нарахована пеня підлягає анулюванню в разі вчинення діяння (дії або бездіяльності) особою внаслідок уведення воєнного, надзвичайного стану.

Отже, земельний податок у 2022 році контролюючий орган не нараховує та фізична особа не сплачує з березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому буде припинено воєнний стан, а також не підлягають застосуванню пеня та штрафи для фізичної особи, у якої земельні ділянки, які є об'єктом оподаткування земельним податком, розташовані на чітко визначених територіях, а саме:

– на територіях, які тимчасово окуповані збройними формуваннями російської федерації та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, – перелік визначає Кабінет Міністрів України;

– територіях, які визначені як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Водночас згідно з п. 102.9 ПКУ на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану підлягає зупиненню перебіг строків, установлених Кодексом та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь