A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гірська міська військова адміністрація
Луганська область, Сєвєродонецький район

Світ перевищив критичне потепління на 1,5°C у 2023 році – дослідження

Дата: 08.02.2024 19:20
Кількість переглядів: 55

За даними служби моніторингу клімату та погоди ЄС Copernicus, у 2023 році середні температури перевищили показники доіндустріального періоду на 1,52°C.

Хоча для вчених важлива багаторічна фіксація перевищення температур, дані за 2023 рік демонструють швидке наближення до обмежень Паризької угоди, повідомляє CNN.

Паризька угода, яку більшість країн світу підписали у 2015 році, передбачає утримання глобального потепління на рівні нижче 2°C, з бажаним обмеженням до 1,5°C.

За даними Copernicus, останні вісім місяців поспіль були найспекотнішими в історії, а 2023 рік – найспекотнішим календарним роком. Окрім того, січень 2024 року став найбільш спекотним місяцем за всю історію спостережень, адже середня температура була вищою на 1,66°C, порівняно з доіндустріальним періодом.

Аспірант з фізики атмосфери в Оксфордському університеті Метт Паттерсон наголосив, що рекорд є "важливою віхою", але це не означає, що Паризька угода провалилася.

“Перевищення 1,5°C протягом одного року підкреслює, що час, який залишився у людства для глибокого скорочення викидів та уникнення небезпечної зміни клімату, стрімко скорочується", – пояснив він.

У Copernicus наголосили, що єдиний спосіб зупинити підвищення глобальної температури – швидке скорочення викидів парникових газів.

В матеріалі пояснили, що кліматична криза спричинена насамперед тим, що люди спалюють вугілля, нафту та газ для отримання енергії. Наразі її посилює кліматичне океанічне явище Ель-Ніньо. 

Зазначається, що таке поєднання має руйнівні наслідки. Наприклад у Чилі 160 лісових пожеж на початку лютого призвели до загибелі понад 120 людей. Вони стали найбільш смертоносними пожежами в новітній історії країни. Окрім того, кліматичні зміни посилили каліфорнійські шторми.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь