A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гірська міська військова адміністрація
Луганська область, Сєвєродонецький район

Безбарʼєрність має стати обовʼязковою складовою відбудови регіонів України

Дата: 08.02.2024 10:41
Кількість переглядів: 89

У Міністерстві відновлення пройшло четверте засідання «Команди підтримки громад» (Community Support Team) під головуванням заступниці Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександри Азархіної та під егідою радниці – уповноваженої Президента України з питань безбарʼєрності Тетяни Ломакіної. Головне завдання цієї робочої групи — обʼєднати зусилля представників ініціатив, програм та проєктів, залучених до відновлення на місцевому розвитку для синхронізації заходів відновлення та пріоритизації першочергових потреб громад.

«Міністерство відновлення відіграє ключову роль в питаннях безбарʼєрності та доступності. Сьогодні держава зосереджує зусилля на вдосконаленні нормативної бази, гармонізуючи європейські стандарти у питаннях безбарʼєрності. Ми прагнемо, аби реалізація принципів безбарʼєрності була обовʼязковою, наскрізною складовою процесу як фізичної відбудови регіонів, так і в питаннях надання сервісів та послуг на місцях», — відзначила Олександра Азархіна.

У свою чергу радниця — уповноважена Президента України з питань безбарʼєрності Тетяна Ломакіна розповіла про роботу з територіальними громадами в питаннях впровадження безбарʼєрності.

«Безбарʼєрне суспільство - це мрія, до якої ми маємо прагнути попри війну та супутні перешкоди. Адже безбарʼєрність стосується кожного з нас у питаннях вільного доступу до роботи, освіти, спілкування та пересування в просторі. На локальному рівні ми прагнемо того, аби українські громади працювали над програмами і планами заходів у контексті запровадження безбарʼєрності, виконували та вимірювали результати та досягнення», — заявила Тетяна Ломакіна.

Нагадаємо, що до участі у засіданнях робочої групи запрошуються проєкти, ініціативи та програми партнерів з розвитку, які працюють над відновленням та розвитком спроможності територіальних громад. З відповідними пропозиціями можна звертатися до Секретаріату робочої групи на електронну адресу: azarkhin@mtu.gov.ua

Своїм досвідом впровадження безбарʼєрності на місцевому рівні поділився міський голова Славутицької міської територіальної громади Юрій Фомічев. 

«Безбарʼєрність для Славутича — це, перш за все, комфорт. Коли ми це починали рух до безбарʼєрності у 2020-му році за ініцативи першої леді Олени Зеленської — ніхто з нас не усвідомлював, наскільки широким та практичним є це питання. Однак, вже зовсім скоро у мешканців Славутича зʼявився запит на безбарʼєрність, якої потребують усі. Славутич став своєрідною лабораторією безбарʼєрності, де ми вперше реалізували та продовжуємо працювати над низкою проєктів та ініціатив у контексті доступності. Сьогодні ж кожен проєкт, який ми реалізуємо у місті — проходить крізь призму безбарʼєрності та аналізується нашою командою щодо врахування інтересів усіх груп людей», — вважає міський голова Славутича Юрій Фомічев. 

Експертка з розвитку послуг охорони здоровʼя ініціативи «Інклюзивне відновлення за лідерства громад» (CLIR) Олена Нестерець розповіла про підхід CLIR у впровадженні практик безбарʼєрності на місцях. 

«Ініціатива CLIR спрямована на комплексну експертну підтримку територіальних громад, невідʼємним аспектом якої є впровадження в громадах безбар’єрного середовища. При цьому лідерами змін виступають саме громади, адже на місцях найкраще розуміють потреби своїх мешканців, зокрема осіб з інвалідністю та інших вразливих груп населення. Наша спільна робота в питаннях безбар’єрності зосереджена за двома основними напрямками. Перший - допомога в розробці візії, цілей та завдань з безбар’єрності, які будуть інтегровані в Стратегії розвитку кожної територіальної громади. Другий —  пошук шляхів для усунення бар’єрів, що потребують негайного вирішення, за окремими сферами життєдіяльності громади. Разом з представниками громад ми напрацьовуємо рішення, як ці бар’єри прибрати та які можливості можна забезпечити місцевим мешканцям», — додала Олена Нестерець.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь