A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гірська міська військова адміністрація
Луганська область, Сєвєродонецький район

Національна система торгівлі викидами в пілотному режимі запрацює у 2025 році, – Руслан Стрілець

Дата: 01.02.2024 10:21
Кількість переглядів: 26

Національна система торгівлі викидами в пілотному режимі запрацює у 2025 році, натомість цьогоріч в Україні повноцінно запустять систему моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів. Наразі Міндовкілля дооцифровує останній важливий її елемент – це подання звітності операторами установок. Про це на Міжнародному довкіллєвому форумі “United for Nature. Agenda for Ukraine” заявив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець. Це вже другий Форум під парасолькою United for Nature. Перший проводили торік у жовтні Міндовкілля спільно з Офісом Генпрокурора. 

2024 рік для України – це однозначно рік початку кліматичного діалогу, а також підготовки України до входження в кордони механізму регулювання викидів вуглецю на кордоні з Європейським союзом – СВАМ. Навіть під час війни, разом ми спроможні ухвалити необхідне законодавство та дати можливість промисловості здійснити перші тестові операції на ринку СТВ, щоб зрозуміти як працює цей ринок”, – зазначив Руслан Стрілець. 

За його словами, Україна вже отримала статус спостерігача в Севільському процесі. Україна взяла курс на стандартизацію та впровадження найкращих доступних технологій. Тепер, замість зволікання часу на переговори про відстрочення СВАМ для України, маємо зробити дієві кроки до 2026 року. 

Для цього з 2025 року має запрацювати  пілотна національна Система торгівлі викидами.

“Як сказав Президент України Володимир Зеленський, важливо, щоб бізнес в Україні виконав свою частину домовленостей – сплачував податки, працював легально, «в білу», поважав працівників і працівниць і  не працював з росією. Своєю чергою, ми повинні створити умови легкого переходу бізнесу на високі екологічні стандарти. Зелений перехід має бути легким та доступним”, – наголосив Руслан Стрілець. 

Також за словами Міністра, в цьому році Україна планує  завершити процес закріплення співпраці з Швейцарією та Японією в рамках статті  6 Паризької Угоди. Викуп українських надлишкових квот цими країнами стане додатковим джерелом зелених інвестицій для відбудови нашої країни. 

Нагадаємо, 31 січня в Києві відбувся Міжнародний довкіллєвий форум “United for Nature. Agenda for Ukraine”. Серед учасників –  Міністр довкілля, водних та лісових ресурсів Румунії Мірча Фекет,  Міністерка довкілля Молдови Йорданка-Родіка Йорданов, колишня міністерка навколишнього середовища Бразилії Ізабелла Тейшейра. Учасники обговорили “довкіллєву складову” переговорного процесу щодо вступу України до ЄС; кліматичну політику України та джерела фінансування зеленого переходу; наступні кроки у реформуванні водного менеджменту та системи управління відходами, запуск реформи держекоконтролю; важливість початку національного діалогу щодо декарбонізації видобувної галузі; розвиток та збереження природно-заповідного фонду.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь