Гірська міська військова адміністрація
Луганська область, Сєвєродонецький район

В Україні під час війни запустили 660 МВт нових зелених потужностей

Дата: 30.01.2024 09:46
Кількість переглядів: 105

В Україні протягом 2022-2023 воєнних років ввели в експлуатацію понад 660 МВт нових потужностей відновлюваних джерел енергії.

У 2022 році запустили 312 МВт сонячних, вітрових біогазових потужностей, а також малих гідроелектростанцій, а у 2023 – 350 МВт, повідомляє Міністерство енергетики у Facebook.

"Для України розвиток чистої енергії є одним із ключових чинників забезпечення енергетичної незалежності та енергетичної безпеки, особливо в умовах російської воєнної агресії", – підкреслив міністр енергетики Герман Галущенко.

Він зазначив, що через повномасштабне вторгнення Україна втратила 80% вітрових та 20% сонячних електростанцій. Попри це, частка ВДЕ в енергоміксі залишається значною – у 2023 році близько 10% електроенергії згенерували ВЕС та СЕС. З урахуванням потужностей великих ГЕС, частка низьковуглецевої енергії сягнула 20,3%, що більше ніж у довоєнний період.

"Ухвалена минулого року Енергетична стратегія України передбачає, що ми і надалі продовжуватимемо курс на виробництво чистої енергії. Вже у 2030 році частка ВДЕ має становити не менше 25% в енергетичному балансі, а до 2050 року Україна має досягти кліматичної нейтральності", – сказав Галущенко.

Він додав, що наразі  українська атомна галузь виробляє понад 55% електроенергії, зокрема у 2023 році АЕС виробили на 10% більше електроенергії, ніж прогнозувалося. Енергетична стратегія України передбачає будівництво 9 нових атомних блоків. Будівництво чотирьох, ймовірно, розпочнеться у 2024 році.

Нагадаємо, голова правління Української вітроенергетичної асоціації (УВЕА) Андрій Конеченков розповів, що протягом повномасштабної війни в Україні ввели в експлуатацію три вітроелектростанції сумарною потужністю 228,5 МВт.

Нагадаємо, у травні 2023 року Кабінет міністрів схвалив Енергетичну стратегію України до 2050 року, яка відображає цілі Європейського зеленого курсу та досягнення вуглецевої нейтральності енергосектору до 2050 року.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь