Гірська міська військова адміністрація
Луганська область, Сєвєродонецький район

Комунальний заклад «Публічна бібліотека Гірської міської територіальної громади» підготувала добірку «Фільми про Голокост, які варто подивитися»

Дата: 27.01.2024 11:19
Кількість переглядів: 83

"Голокост, що призвів до винищування однієї третини євреїв і незліченних жертв з числа представників інших меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість"


Резолюція ООН від 2005 року
Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту запровадила Генеральна асамблея ООН своєю резолюцією від 1 листопада 2005 року. Дату 27 січня обрали не випадково – саме цього дня у 1945 році війська 1-го Українського фронту звільнили один із найбільших нацистських таборів смерті – "Аушвіц-Біркенау". Україна приєдналася до відзначення Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту у 2012 році.
Цей період глибокої трагедії та стійкості став предметом рефлексії багатьох кінематографістів. У нашій добірці — кілька важливих стрічок про події тих часів, які вкотре нагадують про уроки однієї з найжахливіших трагедій в історії людства.
Змова (2001) Режисер — Френк Пірсон.
Фільм розповідає про перебіг Ванзейської конференції (січень 1942 року) на якій високопоставлені нацистські чиновники планували систематичне винищення європейських євреїв. Про те, як вони спокійно та буденно обговорюють і приймають рішення про логістику знищення, зокрема про транспортування та поводження з жертвами, а також про використання газових камер.
Список Шиндлера (1993) Режисер — Стівен Спілберг
Згадуючи зображення Голокосту в кіно, неможливо оминути "Список Шиндлера" Стівена Спілберга. Фільм заснований на реальній історії Оскара Шиндлера — німецького промисловця, який врятував життя понад тисячі єврейських біженців під час Голокосту. У стрічці показано, як Шиндлер поступово перетворюється з бізнесмена, для якого головною цінністю є прибуток, на співчутливого рятівника, що ризикує своїм життям і статками, щоб захистити своїх єврейських робітників від звірств нацистського режиму. Під час підготовки до зйомок фільму Спілберг проводив власне дослідження: режисер відвідав Польщу, щоб взяти інтерв'ю в тих, хто пережили Голокост, і відвідати реальні місця, які він планував зобразити у фільмі.
Життя прекрасне (1997) Режисер — Роберто Беніньї
Сюжет розповідає історію єврейсько-італійського чоловіка Гвідо, який закохується в жінку на ім'я Дора, та їхнє спільне життя до і під час Голокосту. Коли Гвідо, Дору та їхнього сина забирають до концентраційного табору, Гвідо використовує свою дотепність та уяву, щоб захистити сина від жахів їхнього становища. Він розповідає дитині, що вони грають у гру і що перший, хто набере певну кількість очок, виграє танк. Незважаючи на нестерпні обставини, любов і гумор Гвідо підтримують дух сина і дають йому сили вистояти.
Щоденник Анни Франк (1959) Режисер — Джордж Стівенс
Екранізація однойменної п'єси, відзначеної Пулітцерівською премією, яка заснована на щоденнику Анни Франк.
Фільм розповідає історію родини Франків, які переховуються в Амстердамі під час нацистської окупації Нідерландів у Другій світовій війні. До них приєднуються ще четверо євреїв, зокрема друг Анни Пітер, і вони змушені два роки жити в таємному приміщенні на горищі, щоб не потрапити в полон до нацистів.
Піаніст (2002) Режисер — Роман Поланскі
"Піаніст" — це ще одна відома історична драма, яка була заснована на однойменних мемуарах Владіслава Шпільмана — єврейського піаніста, який виживав у Польщі під час Другої світової війни.
Фільм розповідає про те, як Шпільмана та його сім'ю вивозять до Варшавського гетто, де вони стикаються з усе більш жахливими умовами життя та переслідуваннями з боку нацистів. Зрештою Шпільману вдається втекти, і він переховується, покладаючись на доброту незнайомих людей, щоб вижити.
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь