Гірська міська військова адміністрація
Луганська область, Сєвєродонецький район

В Україні запустять систему з обліку кожної тонни сміття

Дата: 07.12.2023 10:02
Кількість переглядів: 19

Уряд також затвердив Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з управління небезпечними відходами

Кабінет міністрів схвалив порядок адміністрування сервісу інформаційної системи управління відходами, яка дозволить відслідковувати життєвий цикл кожної тонни відходів в Україні.

Бета-версію системи, яку вже протестували підприємці, розробляло Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів, йдеться на Facebook-сторінці відомства.

“Ми продовжуємо реформувати систему управління відходами в Україні, прагнемо повністю цифровізувати всі процеси та зробити їх автоматизованими. Це єдиний можливий шлях контролю та мінімізації потрапляння відходів у довкілля. Тому ми змінюємо підходи та прагнемо максимальної прозорості і відкритості. Це дозволить розвивати саме ринок відходів так, як це працює у країнах ЄС”, – сказав міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Зазначаться, що система дозволить:

- прослідкувати життєвий цикл кожної тонни відходів, адже утворювач відходів, перевізник та утилізатор вестимуть облік у системі, яка показуватиме скільки відходів кому і куди передали, хто прийняв, що зробили з ними далі;

- вивести з “тіні” рух відходів, що унеможливить ситуації, коли зі сміттєвого контейнера за документами відходи поїхали на полігон, а фактично потрапили у лісосмугу;

- впровадити європейські підходи та задати новий світовий тренд. Адже при розробці системи враховували досвід Болгарії, Фінляндії, Австрії та Франції. У цих країнах системи працюють у напівавтоматичному режимі: підприємці завантажуються PDF-файли, а посадовці обробляють їх у ручному режимі. В Україні ці процеси автоматизують. 

В повідомленні підкреслили, що система міститиме такі підмодулі:

- облік та звітність – бізнесу не треба створювати жодних додаткових документів. Система генеруватиме всю звітність самостійно, а ще нагадуватиме, який дозвіл настав час отримати, коли підписати звіти;

- надання адміністративних послуг – в режимі peopleless (без чиновника) та paperless (без паперів) 80% рішень прийматиметься без чиновника в онлайн-форматі. Це дозволить бізнесу заощадити на адміністративно-дозвільних процедурах понад 2 млрд грн на рік;

- реєстри, які формуватимуться автоматично та будуть у вільному доступі. Відкриті дані забезпечать повну поінформованість громадян, а також стануть в пригоді інвесторам, які розглядають можливості працювати в секторі.

Варто зазначити, що уряд також затвердив Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з управління небезпечними відходами, що є умовою для продовження реалізації реформи, яка є частиною зобов'язань України на шляху до ЄС.

Документ встановлює:

- порядок отримання ліцензії підприємствами, які мають намір працювати з небезпечним відходами – здійснювати їх збір, зберігання, оброблення, видалення;

- організаційні, кадрові та технологічні вимоги до таких підприємств та їх устаткування. 

Зазначається, що за офіційною статистикою до повномасштабної війни в Україні щороку утворювалося понад 500 тисяч тонн небезпечних відходів. Місця їхнього складування переважно не відповідали вимогам екологічної безпеки, були заповнені на 90% від проєктної потужності, або взагалі переповнені. Також такі відходи часто викидали на звалища або у лісосмуги.

"Це та невидима загроза, про яку люди чують, але не бачать кожного дня. Водночас, лише одна акумуляторна батарея, яка потрапляє у річку, наносить шкоди більше, ніж тисячі тонн відходів від промисловості. Реформа управління відходами, яка наразі запущена в Україні, встановлює цивілізовані правила і у цьому секторі", – підкреслив Стрілець.

В повідомленні наголосили, що тепер для здійснення операцій з небезпечними відходами, підприємствам потрібно пройти передліцензійну перевірку та подати документи для отримання ліцензії. 

В пресслужбі пояснили, що такий підхід дозволить Україні вирішити накопичені проблеми із небезпечними відходами, забезпечити належний рівень екологічної безпеки в країні та далі рухатися “дорожньою картою” реалізації реформи та приєднання до ЄС.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь