Гірська міська військова адміністрація
Луганська область, Сєвєродонецький район

Стан в енергосистемі України

Дата: 28.08.2023 15:19
Кількість переглядів: 89

Вчора, 27 серпня, вечірній максимум споживання був на 4 % нижче за літній рекорд;

вчора в енергосистемі були наявні у незначних обсягах експорт та імпорт. Сьогодні, 28 серпня - тільки імпорт;

через бойові дії залишаються знеструмленими 436 населених пункти.

СПОЖИВАННЯ

Споживання продовжує триматись на максимальних за літо позначках. Вчора, 27 серпня, вечірній максимум споживання всього на 4% був нижчим за літній рекорд 21 серпня та на 0,6% нижче за показник минулої неділі. Це все ще дуже багато для енергосистеми, зважаючи на обмежені через пошкодження та ремонти можливості електростанцій з виробництва електроенергії.

ЕКСПОРТ/ІМПОРТ

Сьогодні відбувається імпорт електроенергії зі Словаччини з 16:00 до 24:00. Максимальна потужність в окремі години 336 МВт. Експорт сьогодні відсутній.

Вчора, 27 серпня, імпорт зі Словаччини та Молдови був присутній в енергосистемі з 14:00 до 23:00, загальним обсягом 3300 МВт-год, в окремі години до 350 МВт. Також вчора в денні години з 10:00 до 14:00 був наявний експорт з України до Словаччини загальним обсягом 200 МВт-год, до 50 МВт в окремі години, та з України до Молдови загальним обсягом 4 МВт-год, до 2 МВт в окремі години.

Одночасна наявність в енергосистемі імпорту та експорту є нормальним ринковим явищем. У вечірні години споживання в Україні виходить на добовий максимум і енергосистема, через зменшенні можливості власних електростанцій, які відновлюються після ракетних атак та готуються до опалювального сезону, потребує імпорту електроенергії з Європи.

Водночас у денні години, коли активне сонце, а споживання менше, ніж ввечері, особливо на вихідних, виникає надлишок електроенергії в системі. Накопичувати її неможливо, тому виходів два: вимикати сонячні електростанції або експортувати електроенергію. Більш детально про те, як можна одночасно й імпортувати, й експортувати електроенергію читайте за посиланням у першому коментарі.

МАГІСТРАЛЬНІ МЕРЕЖІ

Вчора, 27 серпня, дією захисту відключались 2 повітряні високовольтні лінії у північному та західному регіонах. Відключень споживачів не було. Сьогодні вранці дією захисту відключалась одна з міждержавних ліній, знеструмлювалась частина споживачів у Вінницькій області. Через 9 хвилин всі споживачі були заживлені.

МЕРЕЖІ ОБЛЕНЕРГО

Станом на ранок через бойові дії та з інших причин знеструмлено 436 населених пункти. Через обстріли росіянами є пошкодження у мережах на Донеччині, Харківщині, Херсонщині, Сумщині, Чернігівщині та Запоріжжі. Відновлення живлення відбувається за безпекової ситуації та з дозволу військових.

РЕМОНТИ

Відновлено частину обладнання ще на одній підстанції у південному регіоні. Це підвищило надійність передачі електроенергії магістральними мережами по одній з областей. Роботи продовжуються для повного відновлення функціонала підстанцій.

ВИРОБНИЦТВО ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ

Тривають масштабні ремонти на інших електростанціях, а також у планових ремонтах – частина атомних енергоблоків. Це суттєво обмежує можливість забезпечувати зростаюче споживання, особливо у вечірні години.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь