Гірська міська військова адміністрація
Луганська область, Сєвєродонецький район

Сучасний смартфон не є обов’язковою умовою для отримання е-рецепту

Дата: 27.08.2023 12:03
Кількість переглядів: 41

Найпопулярніший міф - ті, хто не мають смартфону, а користується стареньким кнопковим мобільним телефоном, не зможуть отримати електронний рецепт. Це - неправда. Адже е-рецепт не є якимось складним зображенням. Це - звичайне смс-повідомлення з е-рецептом надходить на будь-який мобільний телефон, як кнопковий, так і смартфон. Смс містить номер електронного рецепту, який власне і потрібен фармацевту. 



На що дійсно потрібно звернути увагу, так це на пам’ять у старих кнопкових телефонах. Ємність пам’яті є обмеженою. Тому слід видаляти старі смс та іншу непотрібну інформацію, щоб отримувати нові смс.

Крім того, якщо людина не користується мобільним телефоном - лікар може роздрукувати електронний рецепт на прохання пацієнта. Це - інформаційна пам’ятка, що містить усю необхідну інформацію для отримання “Доступних ліків” чи інсуліну безоплатно або з частковою доплатою. 

Також зверніть увагу й на те, що електронний рецепт не ускладнює, а спрощує доступ пацієнтів до ліків. Адже, по-перше, пацієнт із діагностованим хронічним захворюванням та призначеним лікуванням  може звернутися до свого сімейного чи лікуючого лікаря (ендокринолога, психіатра, невролога), зателефонувавши йому. У разі необхідності продовження лікування лікар створить рецепт та внесе його в ЕСОЗ, а пацієнту надійде смс з номером рецепту та кодом погашення, який потрібно показати в аптеці. По-друге, в аптеку пацієнтові також не обов’язково вирушати. Номер е-рецепту легко переслати чи повідомити рідним. І вони отримають “Доступні ліки”. І це допомагає літнім людям або тим, кому далеко чи важко діставатись до аптеки з ліками (як отримати “Доступні ліки” для рідних ми розповідали тут). 

Ще один міф - ліки за е-рецептом не можна отримати в селі, тільки в місті. По-перше, з 2023 року всі аптеки без виключення мають підключитись  до електронної системи охорони здоровʼя та мати змогу відпускати рецептурні лікарські засоби за електронним рецептом, в тому числі - електронні рецепти на інсулін та препарати за програмою “Доступні ліки”.

Пацієнти можуть отримати “Доступні ліки” в будь-якому населеному пункті, де є аптека чи аптечний пункт, які беруть участь у програмі реімбурсації. Такі аптеки мають на дверях наліпку “Тут є “Доступні ліки” та розташовані в містах та селах. 

Мешканцям села, в якому немає аптеки, що відпускає “Доступні ліки”, радимо звертатися до місцевої влади з цим питанням. Адже місцева влада відповідає, в тому числі, і за якість медицини в громаді, за зручні маршрути пацієнтів та доступність медицини. А безоплатні або з невеликою доплатою ліки - це якраз також про доступ до необхідної медичної допомоги. Тож місцева влада, наприклад, може залучати приватний аптечний сектор до соціального партнерства з державою. 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь