Гірська міська військова адміністрація
Луганська область, Сєвєродонецький район

Конфлікт вдома і домашнє насильство – спільне і відмінне

Дата: 20.07.2023 22:06
Кількість переглядів: 221

Конфлікт — зіткнення протилежних інтересів і поглядів, напруження і крайнє загострення суперечностей, що може призвести до активних дій усіх осіб, що залучені до конфлікту. Ескалація конфлікту може призвести до насильства, але не завжди до нього призводить.

Домашнє насильство – діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця  проживання або між родичами, або між колишнім чи  теперішнім подружжям, або між іншими особами, які  спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не  перебувають (не перебували) у родинних відносинах  чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також  погрози вчинення таких діянь.

Ознаки насильства:

  • дії кривдника носять умисний характер;
  • дії кривдника спричиняють фізичну та психологічну шкоду потерпілій особі;
  • дії кривдника є порушенням прав та свобод людини і громадянина;
  • асиметрія сил, тобто значна перевага сил кривдника (фізичних, психологічних, владних, економічних, тощо) по відношенню до постраждалої особи.

Якщо в діях немає хоча б однієї з чотирьох наведених ознак, вони не є насильством.

Насильство протікає за циклом і має постійну повторюваність. Сімейні конфлікти є однією із найпоширеніших форм конфліктів. Таким чином, конфлікті у сім’ї – це протиборство між членами сім’ї на основі зіткнення протилежно спрямованих мотивів і поглядів.

Особливості сімейних конфліктів:

  • Зміст сімейного конфлікту складають: міжособистісні відносини і правові і моральні обов’язки, які пов’язані із реалізацією функцій сім’ї, а саме: репродуктивної, виховної, господарсько-економічної, рекреативної (взаємодопомога, підтримка здоров’я, організація відпочинку), комунікативної і регулятивної.
  • В основному на причини конфліктів в сім’ях впливають фактори мікро- і макросередовища. До факторів мікросередовища слід віднести: погіршення матеріального становища сім’ї; надмірну зайнятість одного чи навіть двох членів сім’ї на роботі; неможливість нормального працевлаштування подружжя; тривала відсутність власного житла; відсутність можливості влаштувати малих дітей в дитячі заклади тощо.
  • Особливість конфліктів у сім’ї проявляється і в динаміці та формах протікання. В цілому, динаміка сімейних конфліктів характеризується класичними етапами (виникнення конфліктної ситуації, усвідомлення її, відкрите протиборство – інцидент, ескалація, кульмінація, завершення конфлікту, постконфліктна ситуація), але сімейні конфлікти відрізняються підвищеною емоційністю, швидкістю протікання кожного із етапів.

Основними формами триборства у сімейних конфліктах є: докори, взаємні звинувачення, сварки, сімейні скандали, порушення спілкування.

Сімейні конфлікти мають особливі способи вирішення: примирення, досягнення згоди, притирання відносин на основі взаємних поступів, розлучення.

Конфлікти відбуваються при паритеті сил і мають 5 варіантів реагування:

  • Ухилення.
  • Згладжування.
  • Примус.
  • Компроміс.
  • Вирішення проблеми.

Але розглядаючи конфлікти, важливо пам’ятати, що діти їх важко переносять. Бо те, що для дорослих є конфліктом, для них може бути насильством через асиметрію сил, тобто значна перевага сил кривдника (дорослого).Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь