Гірська міська військова адміністрація
Луганська область, Сєвєродонецький район

Земельна ділянка для городництва, як тимчасова альтернатива особистого селянського господарства

Дата: 20.06.2023 16:12
Кількість переглядів: 2170

Земельна ділянка для городництва, як тимчасова альтернатива особистого селянського господарства біля будинку

Після внесення змін до Земельного кодексу України, які набули чинності 07 квітня 2022 року підпунктом 5, пункту 27, розділу Х «Перехідні положення» встановлено, що під час дії воєнного стану безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі, розроблення такої документації забороняється.

На сьогодні ситуація за цим напрямком залишається незмінною і можливостей використовувати земельну ділянку сільськогосподарського призначення на яку не посвідчено право, немає окрім як взяти її в оренду.

Оброблячи город біля будинку, документи на який не оформлено, громадяни фактично порушують земельне законодавство, часто наштовхуються на межові спори і таке інше. Зрозуміло, що випадків притягнення до адміністративної відповідальності (штрафів) за незаконний обробіток землі біля власного будинку на практиці ми майже не зустрічали, то що стосується межових спорів в таких випадках – це «класика жанру».

На період доки буде відновлено право громадян на безоплатну приватизацію земельних ділянок сільськогосподарського призначення дієвим механізмом виступає саме городництво.

            В такому випадку застосовується ст. 36 Земельного кодексу України, яка передбачає, що громадянам або їх об'єднанням із земель державної або комунальної власності можуть надаватися в оренду земельні ділянки для городництва.

            Площа земельної ділянки, що надається громадянину в оренду для городництва, не може перевищувати 0,6 гектара.

Таким чином громадянин може взяти в оренду додатково город, який прилягає до присадибної ділянки, не використовуючи своє право на отримання земельної ділянки для особистого селянського господарства.

            Важливими чинниками у такому випадку є те, що для городництва громадянам передаються земельні ділянки без проведення земельних торгів (аукціону), а розмір орендної плати згідно договору може бути таким самим як і земельний податок  у випадку приватизації.

Окремого нормативно-правового акту, який би регулював питання використання земельної ділянки для городництва в чинному законодавстві України немає (як наприклад у випадку з особистим селянським господарством). Але згідно Земельного кодексу України, городництво має певні особливості.

Так, на земельних ділянках, наданих для городництва, закладання багаторічних плодових насаджень, а також спорудження капітальних будівель і споруд не допускається. На них можуть бути зведені тимчасові споруди для зберігання інвентарю та захисту від непогоди. Після закінчення строку оренди зазначеної земельної ділянки побудовані тимчасові споруди підлягають знесенню власниками цих споруд за їх рахунок.

Проте такі обмеження не є суттєвими, якщо громадянин дійсно має на меті користуватись ділянкою як городом.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь