A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гірська міська військова адміністрація
Луганська область, Сєвєродонецький район

Як оцінити наслідки для довкілля та здоров’я людини плану чи програми, яка передбачає будівництво промислових об’єктів у майбутньому

Дата: 29.05.2023 09:50
Кількість переглядів: 41

Про все це представники Міндовкілля та експерти проєкту ЄС EU4Environment розповіли на дводенному онлайн-тренінгу замовникам документів державного планування. 

До заходу долучилася безпрецедентна кількість учасників – понад 800 представників органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування територіальних громад. 

Під час тренінгу йшлося про практичні аспекти проведення стратегічної екологічної оцінки та алгоритму роботи у Реєстрі СЕО на ЕкоСистемі. 

«Стратегічна екологічна оцінка має бути ключовим інструментом для післявоєнного «зеленого» відновлення країни, оскільки дозволить ухвалювати збалансовані та сталі рішення для подальшого розвитку нашої держави», – зауважила заступник Міністра Олена Крамаренко. 

Згідно з опитуванням, яке пройшли учасники тренінгу, цифровізація процедури та впровадження Реєстру СЕО значно спростить проходження екологічної оцінки та забезпечить прозорість процедури. Також учасники звернули увагу на практичні аспекти, які викликають найбільші ускладнення в ході СЕО. Серед них – пошук кваліфікованих виконавців СЕО, збір вихідних даних, відсутність фінансування для розроблення документації СЕО. 94% учасників висловили думку про необхідність розробки детальних методичних рекомендацій щодо здійснення екологічної оцінки. Близько 70% учасників тренінгу складали представники місцевого самоврядування територіальних громад. Це свідчить про те, що попри складні виклики воєнного стану, довкіллєві питання не втрачають актуальності.

Нагадаємо, що СЕО проводять саме під час розробки національних, регіональних, місцевих та міждержавних програм та планів розвитку. Приміром, розробки плану розвитку міста чи села, плану управління відходами чи схеми санітарного очищення міста. 

І саме стратегічна екологічна оцінка на ранньому етапі дозволяє проаналізувати та виявити можливі негативні наслідки на довкілля та здоров’я людей такого планування. А також знайти альтернативний шлях реалізації таких проєктів або передбачити заходи для запобігання негативних наслідків проєкту. Це стосується практично усіх сфер, серед яких:

- Містобудування;

- Енергетика;

- Промисловість;

- Транспорт;

- Поводження з відходами;

- Туризм;

- Сільське, лісове та водне господарства;

- Землекористування.

Нагадаємо, що з 19 травня 2023 року набули чинності зміни до Закону про стратегічну екологічну оцінку, які запроваджують відповідальність за порушення СЕО та регламентують створення Єдиного реєстру стратегічної екологічної оцінки. З 23 травня СЕО можна пройти онлайн на ЕкоСистемі. Реєстр працює поки що у тестовому режимі. Порядок ведення цього Реєстру схвалив Кабінет Міністрів України на засіданні 2 травня.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь