Гірська міська військова адміністрація
Луганська область, Сєвєродонецький район

Як допомогти дитині пережити втрату?

Дата: 14.04.2023 10:05
Кількість переглядів: 91

Біль від втрати через війну, на жаль, пережили чимало українських сімей. Як допомогти пережити втрату найменшим членам родини – ділимося порадами для батьків від Центру здоров'я та розвитку "Коло сім'ї".

По-перше, важливо пояснити дитині, що сталося. Знайдіть можливість бути у цей момент наодинці, використовуйте прості слова і зрозумілі пояснення. Зовсім маленьким потрібно пояснити саме поняття смерті – що відбувається, коли людина помирає. Будьте готовими до запитань, які можуть виникнути як одразу, так і згодом.

Можна залучити дитину до ритуалів переживання втрати. Але, звісно, ступінь залучення має бути різним залежно від її віку та обставин. Якщо дитина боїться прощатися із близькою людиною, не потрібно її силувати.

Дозвольте дитині проявити смуток, адже це – прояв любові до того, хто пішов. Підтримуйте – словами, обіймами, лагідним поглядом, та розділяйте її біль.

Пам'ятайте про потреби дитини і допоможіть їй повернутися до звичного ритму життя – із гуртками та зустрічами з друзями, коли вона буде до цього готова.

Допоможіть дитині берегти спогади. Можете разом створити «книгу спогадів», де розмістити фотографії, листи або малюнки. Потурбуйтеся, щоб ті ролі та завдання, які виконувала померла людина у житті дитини, виконували інші – рідні, вчителі, друзі. Це допоможе дитині адаптуватися до змін у житті.

Повідомте школу, друзів дитини, спортивні секції тощо, щоб її могли підтримати вчителі, друзі, наставники.

У родині, коли ми згадуємо померлих рідних і як вони жили, ми самі замислюємося над сенсом життя, над нашими цінностями. Це гарна практика, щоб попри сумний досвід подумати про призначення власного життя – і це важливо як для нас дорослих, так і для дітей.

І чи не найважливіше – потурбуйтеся про себе, щоб мати сили турбуватися про малечу.

Утім, якщо бачите, що дитина довго перебуває у стресі через втрату, якщо в неї є порушення поведінки і функціонування, потрібно звертатися по фахову психотерапевтичну та соціальну допомогу. Тут важливо діяти вчасно.

Поради підготовлено у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської щодо створення Всеукраїнської програми ментального здоров'я.

#тияк

За інформацією Безбар'єрність.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь