A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гірська міська військова адміністрація
Луганська область, Сєвєродонецький район

Будівельна амністія 2023 – спрощений порядок введення будинку в експлуатацію

Дата: 23.03.2023 11:38
Кількість переглядів: 99

31 серпня 2018 року набрав чинності Наказ Мінрегіону 03.07.2018 року №158 «Про затвердження Порядку проведення технічного обстеження і прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, будівель і споруд сільськогосподарського призначення, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об'єктів з незначними наслідками (СС1), збудовані на земельній ділянці відповідного цільового призначення без дозвільного документа на виконання будівельних робіт» (так звана будівельна амністія (будамністія)).

Будівельна амністія — це спрощена процедура прийняття в експлуатацію, зокрема, індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків загальною площею до 300 квадратних метрів, а також господарських (присадибних) будівель і споруд загальною площею до 300 квадратних метрів, збудовані (без оформлення дозвільних документів) у період з 5 серпня 1992 року до 9 квітня 2015 року, за умови, що вони збудовані на земельній ділянці відповідного цільового призначення.

Оформлення будинку по будівельній амністії не потребує отримання будівельного паспорта та/або дозвільних документів на будівництво.

Об'єкти, які можна будувати без оформлення дозвільних документів, та які не потребують прийняття в експлуатацію

Будівельні амністії попередніх років: за останні 12 років було ще дві будівельні амністії:

- перша — діяла з 25.07.2011 року до 30.01.2013 року та регулювалася Наказом Мінрегіону від 24.06.2011 року №91.

- друга — діяла з 26.05.2015 року по 31.12.2015 року та регулювалася Наказом Мінрегіону від 24.04.2015 року №79.

Обидві вказані вище будівельні амністії носили строковий характер (при цьому будівельна амністія 2015 року діяла лише 7 місяців). Чинна (з 2018 року) будівельна амністія носить наразі безстроковий характер.

Процедура та необхідні документи

Для оформлення (введення в експлуатацію) перелічених об'єктів необхідно подати пакет документів, передбачений Порядком №158, до ДІАМ: або особисто через ЦНАП, або засобами поштового зв'язку, або в електронному вигляді через портал ДІЯ.

Обов'язковим документом, що має бути поданий (інформацію про який має бути подано), є технічний паспорт. При цьому важливо пам'ятати, що «термін дії» техпаспорта (на садибний, садовий або дачний будинок) становить 1 (один) рік! На практиці, у випадку подання декларації та зазначення даних технічної інвентаризації з моменту проведення якої минуло більше одного року, органи архбудконтролю повернуть подану декларації без реєстрації.

Подаючи документи в електронному вигляді економиться не тільки час, а і «звужуються» можливості для безпідставного повернення поданої декларації, оскільки практично всі дані, необхідні для заповнення декларації ДІЯ підтягуює автоматично.

Прийняття в експлуатацію здійснюється безоплатно органом державного архітектурно-будівельного контролю протягом 10 робочих днів з дня подання відповідної заяви, засвідчених копій документів на землю, технічного паспорта та примірника заповненої декларації про готовність об’єкта до експлуатації (а у випадках, коли площа господарських будівель та споруд перевищує 100 кв.м, замовник має додатково подати звіт про проведення технічного обстеження).

Чому варто не відкладати оформлення будинку по будівельній амністії на 2024-й?

На сьогодні, як бачимо, будівельна амністія є безкоштовною (мова йде про відсутність офіційних платежів, мита, зборів тощо; є лише необхідність замовити та оплатити технічний паспорт і, в деяких випадках, технічний звіт), але 13 грудня 2022 року було прийнято (проте досі не підписано Президентом) законопроект №5655, який змінює умови та порядок здійсненя будівельної амністії. Тому в 2024-му році все може змінитися кардинально, зокрема, буде введено адмністративний збір в розмірі орієнтовно 19 000 грн за реєстрацію відповідної декларації, а також можливе стягненя штрафів!

Відсутність містобудівної документації: генпланів та детальних планів території (ДПТ)

Будівельна амністія (2018—2023) стала та стане у нагоді тим, хто хотів, але не зміг оформити документи на будівництво у зв’язку з відсутністю в населеному пунктів затвердженої містобудівної документації (генерального плану населеного пункту та/або детального плану території (ДПТ)).

Відсутність зазначеної документації або скасування затверджених генпланів та ДПТ, згідно Порядку видачі будівельного паспорта забудови земельної ділянки (Наказ Мінрегіону від 05.07.2011 року №103) було та є підставою для відмови у видачі особі будпаспорту, який є необхідним для подання повідомлення про початок виконання будівельних робіт (те саме стосується, і відмови у видачі містобудівних умов (МУОЗЗД)). Разом із цим, відсутність містобудівної документації населеного пункту та/або детального плану території не є перешкодою для введення об’єктів в експлуатацію, на які розповсюджуються положення пункту 9 розділу V України «Про регулювання містобудівної діяльності».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь