Гірська міська військова адміністрація
Луганська область, Сєвєродонецький район

Кому з переселенців доведеться повернути виплати державі

Дата: 20.03.2023 08:14
Кількість переглядів: 1261

З початком воєнних дій на Україні тисячі громадян були змушені покинути власні домівки і переміститися до більш безпечних регіонів країни.

Кожній внутрішньо переміщеній особі, яка стала на облік, держава гарантує щомісячну грошову допомогу у вигляді 3 тисяч гривень для дітей та осіб з інвалідністю, і 2 тисячі гривень для інших осіб.

Внутрішньо переміщені особи несуть відповідальність за достовірність інформації, наданої для отримання допомоги та зобов’язані вчасно повідомляти органи соціального захисту про зміну місця свого фактичного проживання та про повернення до постійного місця проживання.

У разі зміни місця проживання, внутрішньо переміщена особа має повідомити про це орган соціального захисту протягом 10 днів з моменту переміщення.

Якщо ж переселенець вирішив повернутися до свого постійного місця проживання, попередити територіальний підрозділ соцзахисту потрібно за 3 дні до виїзду, інакше держава може вимагати повернути отримані виплати ВПО на тій підставі, що особа неправомірно отримувала допомогу.

Саму довідку ВПО і статус, який вона дає,  може бути скасовано як за бажанням особи, так і за інших обставин. Підставою для скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи є обставини, за яких

1) подала заяву про відмову від довідки;

2) скоїла кримінальне правопорушення: дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади; посягання на територіальну цілісність і недоторканність України; терористичний акт; втягнення у вчинення терористичного акту; публічні заклики до вчинення терористичного акту; створення терористичної групи чи терористичної організації; сприяння вчиненню терористичного акту; фінансування тероризму; вчинення кримінального правопорушення проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку або військового кримінального правопорушення;

3) повернулася до покинутого місця постійного проживання;

4) виїхала на постійне місце проживання за кордон;

5) подала завідомо недостовірні відомості.

Виплати ВПО у цих випадках припиняються.

Також необхідно зазначити, що центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції у разі виявлення факту повідомлення внутрішньо переміщеною особою неправдивих відомостей та/або подання недійсних або підроблених документів, скоєння кримінальних правопорушень або співучасті у кримінальних правопорушеннях, виїзду особи на постійне місце проживання за кордон повідомляє протягом одного робочого дня орган, що видав довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, про такі факти для прийняття в установленому порядку рішення щодо дії довідки.

Тобто, при виїзді особи за кордон, що позбавляє права на виплати ВПО, управління соціального захисту все рівно дізнається про це, і краще повідомити про це добровільно і уникнути зайвих проблем.

У разі неправомірного або повторного отримання внутрішньо переміщеною особою допомоги на проживання за певний період суми виплаченої допомоги повертаються особою добровільно або за вимогою органу соціального захисту населення.

Повернення одержувачами коштів виплаченої їм допомоги проводиться за рахунок Мінсоцполітики, відкритий в органах Казначейства.

У разі, якщо особа відмовляється добровільно повернути кошти, стягувати їх будуть у судовому порядку.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь