A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гірська міська військова адміністрація
Луганська область, Сєвєродонецький район

Правовий статус «Багатодітна сім’я»

Дата: 07.02.2023 12:28
Кількість переглядів: 233

Багатодітна сім’я – це сім’я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує.

До складу багатодітної сім’ї включаються також діти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, - до закінчення закладів освіти, але не довше ніж до досягнення ними 23 років.

Діти, над якими встановлено опіку чи піклування, до складу багатодітної сім’ї не входять.

Багатодітні сім’ї та діти з цих сімей мають право на отримання пільг згідно із Законом України "Про охорону дитинства".

Підтвердженням статусу багатодітної сім'ї і дітей з такої сім'ї є посвідчення.

Як його отримати?

ЯКІ ДОКУМЕНТИ НЕОБХІДНІ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ПОСВІДЧЕННЯ?

заява одного з батьків про видачу посвідчень;

копії свідоцтв про народження дітей;

копія свідоцтва про шлюб (крім батьків, які не перебувають у шлюбі);

копії сторінок паспорта громадянина України батьків з даними про прізвище, ім’я, по батькові, дату видачі паспорта та місце реєстрації;

копії посвідки на постійне проживання батьків, якщо вони є іноземцями або особами без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах;

фотокартка (батьків та дітей) розміром 30 х 40 міліметрів;

довідка із загальноосвітнього, професійно-технічного, вищого навчального закладу (для осіб від 18 до 23 років, які навчаються за денною формою навчання; така інформація підтверджується заявником кожного семестру до закінчення закладу освіти, але не довше ніж до досягнення особою 23 років);

довідка про реєстрацію місця проживання або перебування особи під час навчання (для осіб від 18 до 23 років, які навчаються за денною формою навчання).

ДЕЯКІ ОСОБЛИВОСТІ ПІД ЧАС ПОДАЧІ ДОКУМЕНТІВ

У разі народження дитини або навчання особи віком від 18 до 23 років за денною формою за межами України – також подається копія свідоцтва про народження дитини або довідки із закладу освіти. Такі документи подаються за умови їх легалізації, якщо інше не передбачено законом та міжнародним договором України, та з перекладом на українську мову. Вірність перекладу або справжність підпису перекладача засвідчується нотаріально.

У разі неможливості отримання довідки закладу освіти заявник для оформлення посвідчення батьків багатодітної сім’ї та посвідчення дитини з багатодітної сім’ї або для продовження строку їх дії подає заяву в довільній формі, в якій зазначає відомості щодо навчання його дитини у відповідному закладі освіти.

Після припинення/скасування надзвичайного або воєнного стану на території України заявник з метою підтвердження відомостей щодо навчання його дитини, зазначених у заяві, протягом місяця подає структурному підрозділу/виконавчому органу, що видає посвідчення, або центру надання адміністративних послуг довідку про підтвердження зарахування до закладу освіти або про переведення на наступний курс навчання в межах відповідної програми підготовки.

КУДИ ПОДАТИ ДОКУМЕНТИ?

Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) за місцем фактичного проживання.

Відділ соціального захисту територіальної громади за місцем фактичного проживання.

Також отримати послугу з оформлення посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї можна під час надання комплексної послуги “єМалятко”, структурний підрозділ/виконавчий орган або центр надання адміністративних послуг видає його на підставі відомостей, отриманих у порядку інформаційної взаємодії, відповідно до Порядку надання комплексної послуги “єМалятко”.

ДЕ ОТРИМАТИ ПОСВІДЧЕННЯ?

1. Посвідчення видаються структурними підрозділами районних держадміністрацій, виконавчими органами сільських, селищних, міських рад територіальних громад і центрами надання адміністративних протягом десяти робочих днів з дати подання заяви.

2. За бажанням заявника посвідчення можуть бути надіслані рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Оплата послуг з відправлення проводиться за рахунок одержувача.

Посвідчення видаються безоплатно.

ЯКИЙ СТРОК ДІЇ ПОСВІДЧЕННЯ?

Строк дії посвідчень визначається окремо для кожної багатодітної сім'ї і встановлюється з урахуванням перебування в сім'ї не менше трьох дітей у віці до 18 років (повноліття).

Дітям з багатодітної сім'ї посвідчення видаються з 6 років.

ЯКЩО ПОСВІДЧЕННЯ ВТРАЧЕНЕ/ПОШКОДЖЕНЕ – ВАШІ ДІЇ!

Про втрату посвідчення батьки або діти з багатодітної сім'ї, які досягли 14 років, повідомляють орган влади, який його видав.

Після подання усіх документів передбачених законодавством для його видачі (додатково подається інформація щодо розміщення оголошення у друкованих засобах масової інформації) ви отримаєте нове посвідчення.

Пошкоджені посвідчення повертаються структурному підрозділу, що його видав.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь