Гірська міська військова адміністрація
Луганська область, Сєвєродонецький район

Підтвердження трудового стажу до 1 січня 2004 року

Дата: 02.12.2022 12:00
Кількість переглядів: 116

Одним із найважливіших факторів для призначення пенсії є трудовий (страховий) стаж. Відповідно до ст.24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 9 липня 2003 року № 1058-IV страховий стаж – період протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Від його розміру залежить право на той чи інший вид пенсії, а також розмір пенсійних виплат.

27 вересня цього року Кабінет Міністрів України затвердив Постанову від 27.09.2022 р. №1058, якою вніс зміни до Постанови від 12.08.1993р. №637 «Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній». Порядок доповнений пунктом про підтвердження стажу в окупації та в зоні бойових дій.

Статтею 62 Закону України «Про пенсійне забезпечення» передбачено, що основним документом, який підтверджує трудовий стаж до 1 січня 2004 року є трудова книжка, а після цієї дати його підтвердження здійснюється за даними персоніфікованого обліку.

Що робити у випадку, якщо трудова книжка відсутня або якщо в ній відсутні записи або окремі періоди роботи?

Для підтвердження стажу приймаються довідки, виписки з наказів, особові рахунки й відомості на видачу заробітної плати, письмові трудові договори й угоди з відмітками про їх виконання та інші документи, що містять дані про періоди роботи.

Період навчання за денною формою здобуття освіти в закладах вищої освіти (крім періоду навчання за денною формою здобуття освіти на підготовчих відділеннях) до 2004 року зараховується до страхового стажу на підставі диплома, посвідчення, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами. Після 1 січня 2004 року період навчання не зараховується до трудового стажу.

Періоди роботи осіб, які займаються веденням особистого селянського господарства зараховуються до стажу роботи за наявності платіжних доручень, квитанцій установ банків, документів, що підтверджують поштовий переказ, інших документів про сплату страхових внесків або інформації Пенсійного фонду України про сплату страхових внесків.

Періоди провадження фізичною особою підприємницької діяльності із застосуванням спрощеної системи оподаткування, фіксованого податку або спеціального торгового патенту зараховуються до стажу роботи за умови підтвердження документами про сплату страхових внесків.

Ці документи повинні бути підписані посадовою особою та засвідчені печаткою підприємства або установи. Також документи можуть бути подані в електронному вигляді з накладанням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису.

Якщо в поданому документі про стаж зазначено лише рік без точної дати, то за дату беруть 1 липня відповідного року, а якщо не зазначено число місяця, то ним вважають 15-те число відповідного місяця. У випадку, якщо документи про трудовий стаж не збереглися з причин незалежних від особи, підтвердження трудового стажу здійснюються органами Пенсійного фонду на підставі свідчень двох очевидців:

Якщо немає документів про наявний трудовий стаж роботи й неможливо їх отримати у зв’язку з воєнними діями, стихійним лихом, аваріями, катастрофами або іншими надзвичайними ситуаціями, стаж роботи, який дає право на пенсію, встановлюють не підставі свідчень не менш як двох очевидців, які б знали заявника по спільній з ним роботі на одному підприємстві, в установі, організації або в одній системі.

Якщо немає документів про наявний стаж роботи й неможливо їх отримати внаслідок ліквідації підприємства, установи, організації або немає архівних даних з інших причин, ніж ті, які зазначено вище, трудовий стаж можливо установити на підставі свідчень не менш як двох очевидців, які б знали заявника по спільній з ним роботі на одному підприємстві, в установі, організації або в одній системі й мали документи про свою роботу за час, стосовно якого вони підтверджують роботу заявника.

У разі якщо періоди зараховують у трудовий стаж на підставі свідчень очевидців, один із яких свідчить про роботу заявника за більший період, ніж інші, встановленим вважають період, який підтвердили два або більше свідків.

Підтвердження стажу в окупації та в зоні бойових дій за відсутності документів у разі, коли підприємства, установи, організації розміщуються (розміщувалися) на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України, в районі проведення АТО або відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, а також на територіях територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних дій, стаж установлюється на підставі показань не менше двох свідків, які б знали заявника по спільній з ним роботі на одному підприємстві та мають власні документи про роботу в ті часи. До того ж особа, яка приводить свідків, має документально підтвердити пошкодження чи знищення майна, і відповідно документів.

Пільговий стаж підтверджується не тільки трудовою книжкою, а й документами, які уточнюють особливий характер роботи. В оновленому порядку зазначено, що тепер для цього можна використовувати не лише довідки видані на підставі первинних документів, але й складені на основі даних інформаційних (автоматизованих) або інформаційно-комунікаційних системах підприємств, установ, організацій. Офіційно дозволено підтверджувати пільговий стаж даними з реєстру застрахованих осіб у разі, якщо підприємство знаходиться не тільки в Луганській, Донецькій областях чи Криму, але й на інших територіях України, захоплених після 24.02.2022 року.

В разі ліквідації підприємства без визначення правонаступника, пільговий стаж може бути підтверджений на спеціальних комісіях. Відтепер аналогічним чином може бути підтверджений пільговий стаж за умови знищення архівів підприємств у зв’язку з бойовими діями.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь