A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гірська міська військова адміністрація
Луганська область, Сєвєродонецький район

У Гірській громаді значні зміни: що зроблено, та що вже запланували на 2022 рік

Дата: 17.12.2021 09:06
Кількість переглядів: 235

Напередодні Новорічних свят керівник Гірської міської військово-цивільної адміністрації Олексій Бабченко розповів, які зміни відбулися у Гірській громаді цього року, та що  невдовзі буде зроблено.

«2021 рік видався досить насиченим на події, випробування, багато чого змінилося та було модернізовано, більшість запланованих проєктів – реалізувалися, деякі ще впроваджуються, проте попереду Гірську громаду чекає багато змін», – так розпочав своє інтерв’ю Олексій Бабченко.

Як все починалося

Гірську громаду було створено ще влітку 2020 року відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України №717-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Луганської області». Проте завершення процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування на території Луганської області, де проходить Операція об’єднаних сил, відбулося після підписання Указу Президента України від 19 лютого 2021 року № 62/2021 «Про утворення та реорганізацію військово-цивільних адміністрацій у Луганській області». Цей Указ закріпив право Гірської міської військово-цивільної адміністрації виконувати повноваження органів місцевого самоврядування на території Гірської міської територіальної громади.

Задля налагодження завершення процесу формування Гірської міської громади та її належного існування, першочерговим завданням стало створення ефективного апарату управління. Адже у всіх населених пунктах, об’єднаних в громаду, апарату управління, який би відповідав нормам чинного законодавства, не було.

«Перед нами постала серйозна задача, так би мовити, «з нуля» створити структурні підрозділи, які б забезпечили стале функціонування установи та гарантували розвиток Гірської громади. Тому відразу були створені відділ освіти молоді, культури та спорту, служба у справах дітей, фінансове управління, відділ правового забезпечення та кадрової роботи, відділ соціального захисту населення, відділ «Центр надання адміністративних послуг», загальний відділ та інші. Наступним кроком став процес передачі освітніх закладів в межах чинного законодавства до комунальної власності громади та налагодження їх роботи в умовах перехідного періоду», – зазначив керівник ВЦА.

Також відразу розпочалася робота з розробки та затвердження Програми з охорони здоров’я населення громади, надання адміністративних та соціальних послуг, підтримки дитячих будинків сімейного типу, соціально-економічного розвитку та житлово-комунального господарства тощо.

Освіта

Масштабне переформування системи освіти в Гірській міській територіальній громаді розпочалося у червні поточного року з включення до мережі закладів освіти 11 юридичних осіб закладів загальної освіти з 5 філіями, 4 дошкільними відділеннями та 1 дитячим садком.

Слід відзначити, що цей процес супроводжувався впровадженням реформи шкільного харчування, а саме – реформою з модернізації харчоблоків та підготовки кухарів. В рамках цієї реформи та завдяки­ угодам про співпрацю між Гірською міською військово-цивільною адміністрацією з міжнародними неурядовими організаціями та благодійними фондами у освітніх закладах громади було встановлено нове сучасне електронне та побутове обладнання, придбано посуд тощо.

Значним вагомим здобутком для громади стала організація безоплатного харчування для всіх категорій та всіх вікових груп здобувачів освіти, затвердженого розпорядженням керівника Гірської міської ВЦА від 25 серпня 2021 року №396 «Про організацію харчування дітей в закладах освіти Гірської міської територіальної громади». На сьогодні загальна кількість дітей, які безоплатно харчуються – 1543 учня в школах та 88 у дитячих садках. Крім того, створено 8 груп продовженого дня, де вдруге харчується 238 дітей.

Дітям – належні умови

Ще одним пріоритетним напрямком розвитку Гірської громади стало створення належних умов для  виховання в сімейному оточенні дітей-вихованців у дитячих будинках сімейного типу. Працівники служби у справах дітей Гірської міської військово-цивільної адміністрації налагодили тісний контакт із батьками-вихователями та дітьми ДБСТ з метою визначення їхніх пріоритетних поточних потреб.

За сприяння ВЦА до цього процесу долучаються неурядові міжнародні та благодійні організації, пропонується оздоровлення дітей у оздоровчих таборах (влітку та восени), ведуться роботи з поліпшення житлових умов таких родин. Так, для ДБСТ Печених в цьому році було придбано електродуховку, стіл обідній-трансформер, три ноутбуки загальною сумою 48 960 грн. Для вирішення їхніх побутових питань батькам-вихователям було виділено та перераховано на карту кошти у сумі 10 000 грн (після утриманих податків – 8200 грн).

У грудні поточного року Гірською міською ВЦА придбано для ДБСТ альтанку на суму 95 000,00 грн, а зараз проводиться утеплення фасаду будинку (загальна вартість робіт – 711 500 грн). У 2022 році у ДБСТ Печених планується проведення реконструкції системи опалення та газопостачання будинку (придбання газового котла та його монтаж) загальною сумою 500 000 грн, придбання двох комп’ютерів (34 000 грн), ортопедичних крісел (5 шт.), складеного стелажу (етажерка) (6 шт.), парти (1 шт.) на суму 52 500 грн, а також придбання витяжки для кухні і бойлера (18 600 грн) та виділення коштів у розмірі 15 000 грн, як матеріальну допомогу для вирішення побутових питань.

Задля захисту вразливих верств населення

З метою захисту вразливих верств населення Гірської громади та громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах, на початку серпня поточного року було створено Комунальний заклад «Центр надання соціальних послуг». Вище зазначена категорія громадян отримує соціальну послугу «Догляд вдома» як на безоплатній, так і на платній основі.

З нагоди свят підопічні комунального закладу отримують допомогу та подарунки. Крім того, за підсумками проведеного соціологічного дослідження та визначеної потреби серед мешканців громади, є реальна можливість в рамках пілотного проєкту «Розвиток соціальних послуг» отримати фінансування з державного бюджету, а це близько 2 млн. грн, які будуть спрямовані на запровадження соціальної послуги «Підтримане проживання для осіб похилого віку та осіб з інвалідністю».

Адміністративні послуги

Відділом «Центр надання адміністративних послуг» разом з відділом соціального захисту населення Гірської міської військово-цивільної адміністрації мешканцям громади надаються адміністративні послуги соціального характеру: нарахування пільг, субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, державної соціальної допомоги, виплату компенсації грошових виплат, зміни місця реєстрації, видачі різноманітних довідок тощо. Задля наближення цих послуг до громади створено віддалені робочі місця адміністраторів та діловодів відділу ЦНАП та відбуваються постійні виїзні прийоми громадян мобільним ЦНАПом.

З 2022 року планується розширити спектр надання адміністративних послуг. Зокрема, планується розпочати видачу паспортів громадян України у вигляді ID-карток та водійських посвідчень, а в перспективі – надавати послуги ДРАЦС (реєстрація народження, шлюбу та смерті). Всі ці зміни позитивно вплинуть на імідж громади та сприятимуть її розвитку.

Житлово-комунальне господарство

У сфері розвитку житлово-комунального господарства Гірської громади також відбуваються позитивні зміни. Так, у багатоповерховому житловому фонді розпочато реалізацію проєктів з проведення капітальних ремонтів та реставрації дахів багатоповерхівок, реконструкції внутрішніх електромереж житлових будинків, ремонту квартир для внутрішньо переміщених осіб, заміни віконних блоків, облаштування тротуарних доріжок, встановлення зупинок громадського транспорту, дитячого майданчика у місті Гірське, ремонту доріг, облаштування скверів у Гірському та Золотому лавами, урнами для сміття, встановлення вуличного освітлення. Одним із значних проєктів 2022 року в цій галузі стане облаштування скейтпарку та ролледрому у парку відпочинку міста Золоте. Деякі проєкти, розпочаті в поточному році, будуть завершені у 2022 році.

Завдяки активній позиції місцевої громадської організації «Гірський БУМ» та її співпраці з Гірською міською ВЦА, на території громади вдалося реалізувати проєкт «Програма економічного розвитку України». В рамках цього проєкту Данською Радою у справах біженців було передано до Гірської ВЦА гідродинамічну машину, яка проводитиме роботи з чистки каналізаційних мереж Гірської міської територіальної громади.

Крім того, для громади було придбано спецтехніку: два трактори МТЗ 82.1 у комплекті зі снігоочисними відвалами, дорожню комбіновану машину, сміттєвоз з системою зміни кузовів типу «Скіпліфт», а незабаром буде придбано тракторну маніпулярку косарку-кущоріз. Кошти для придбання спецтехніки – близько п’яти млн грн – були виділені із місцевого бюджету та державного бюджету. Відтепер, завдяки цій багатофункціональній техніці, різні види робіт для населення будуть виконуватись швидко та якісно, що значно покращить надання послуг у сфері благоустрою території та дорожньо-транспортної мережі громади.

Також на території Гірської міської територіальної громади було реалізовано Державну програму з підключення закладів соціальної інфраструктури до широкосмугового доступу до Інтернету у сільській місцевості. Завдяки державній субвенції у розмірі 684 тис грн у селах Оріхове, Кримське та Катеринівка відтепер є реальна можливість доступу до Інтернет мережі.

Співпраця із неурядовими міжнародними організаціями та благодійними фондами

З самого початку існування Гірської міської ВЦА її керівництвом ведеться плідна співпраця із неурядовими міжнародними організаціями та благодійними фондами. Найвагомішими проєктами, реалізованими за підтримки ПРООН у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру, за цей час стали: отримання обладнання для відділу «Центр надання адміністративних послуг» – персональні комп’ютери, що відповідають сучасним вимогам, меблі, устаткування для оформлення паспортів громадян України у вигляді ID-картки тощо, обладнання для віддалених робочих місць у м. Гірське, смт Тошківка та с. Кримське в рамках проєкту «Створення громадської платформи впливу на прийняття рішень»,  автомобіль Citroen Jumpy в рамках проєкту «Мобільні центри надання адміністративних послуг для постраждалого від конфлікту населення Східної України» для надання інклюзивних, орієнтованих на потреби жителів, транспортних послуг людям, які постраждали від збройного конфлікту та пандемії COVID-19, аби забезпечити кращий доступ до основних соціальних, медичних та освітніх послуг та відкриття першої поліцейської станції у місті Золоте за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції. До речі, ремонт приміщення поліцейської станції, розпочатий на початку цього року, та устаткованя її новою оргтехнікою, місцями зберігання документації (сейфами), засобами зв’язку і комунікацій стало можливим за фінансової підтримки міжнародних донорів.

В рамках підписаного Меморандуму про взаєморозуміння між Гірською ВЦА та Міжнародним Комітетом Червоного Хреста громада отримала нове медичне обладнання для закладів охорони здоров’я, а саме: медикаменти для лікування пацієнтів з хронічними захворюваннями та термобокси для тимчасового зберігання вакцин в рамках підтримки вакцинації проти COVID-19.

За підтримки МБФ «Фонд Східна Європа» у Гірській громаді реалізується ще два проєкти, які є напрочуд важливим для подальшого розвитку громади, це – впровадження системи «Електронні консультації з громадськістю» та система «Відкрите місто». Ці два проєкти планується остаточно зреалізувати до кінця поточного року. 

 Багато проєктів у Гірській міській територіальній громаді було реалізовано і в сфері культури. Так, протягом року закладами культури реалізовані наступні проєкти та міні-ініціативи: «Студія гарного самопочуття», «Створення умов для організації дозвілля і творчого розвитку дітей»,  «Доступний простір ArtHub – школа мистецтв нового формату», які реалізувались за грантовою підтримкою організації  People in Need Ukraine, «Сприяння безпеці жінок та дівчат та запобігання насильству в громадських містах», знову ж таки, за підтримки програми ПРООН.

До наступаючих свят

Напередодні Різдвяних та Новорічних свят Гірською міською військово-цивільною адміністрацією заплановано низку святкових заходів. Для дітлахів цими днями у всіх закладах культури та освіти відбудуться урочистості. До того ж, 21 грудня планується за участю Харківського лялькового театру у будинку культури ВП «Шахта «Карбоніт» та у Нижнєнському будинку культури провести Новорічну лялькову виставу, 23 грудня 100 дітей з освітніх закладів громади, які розташовані на першій лінії розмежування (смт Новотошківське, с. Катеринівка, м.Золоте-3 та Золоте-4 (Стахановець та Родіна), безкоштовно відвідають виставу «Подарунки Святого Миколая», що проходитиме у Луганському обласному українському музично-драматичному театрі у місті Сєвєродонецьк, а 26 грудня для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, відбудеться Новорічне свято у Палаці культури «Україна» у Гірському. Щоб свята проходили весело та цікаво в кожному населеному пункті буде встановлено Новорічну ялинку. Головна ялинка Гірської громади сяятиме­ у місті Гірське біля Палацу культури «Україна».

«Це далеко не повний перелік того, що вже вдалося зробити. Багато чого попереду, – додав наостанок Олексій Іванович. – Хочу зазначити, що я завжди відкритий для спілкування, для співпраці та готовий підтримувати будь-які ініціативи, особливо ідеї нашої молоді. Адже завдяки ним ми зможемо розвивати та втілювати креативні та, водночас, корисні проєкти в різних сферах життєдіяльності Гірської громади».

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь